Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Kransenedlæggelse på Lemvig kirkegård

Søndag var der mindehøjtidelighed, hvor der blev lagt kranse ved mindesmærket for de faldne fra krigen. Remembrance Day bliver markeret i mange lande som dagen hvor man definitivt afsluttede 1. verdenskrig.

11-11-2019

Jørgen Krätz Andersen, webredaktør, HDMVJ

 

Faner førte an i indmarchen på kirkegården og frem til mindesmærket for allierede faldne. Fanerne fra soldaterforeninger og Hjemmeværnet flankerede mindesmærket og kaptajn E. Winther holdt en kort tale, hvor han sagde:

" Når man går en tur på en kirkegård er det for at sørge og mindes et elsket menneske, en slægtning eller en ven eller en bekendt - men når vi samles her i dag er det for at mindes de mange for os ukendte unge mennesker som kæmpede og satte livet til for, at vi kunne skabe det samfund vi har i dag baseret på de demokratiske principper - og i går 30 års dagen for murens fald, blev vi igen mindet om den store indsats som disse unge mennesker gjorde for vores frihed, som de betalte med deres liv.

 

De mistede livet under forfærdelig forhold og ofte blev de stedt til hvile efter nazisternes bestemmelser - og det vil mod slutningen af krigen sige uden en gudstjeneste da nazisterne hen mod krigens slutning forbød dette i stedet blot havde udstedt en nedgravningsordre, af besætningen på stedet, hvor flyet var styrtet ned.

 

Af dem, der blev skudt ned over dansk nærområde ligger over 500 allierede flyvere på havet og godt 1100 er begravet i Danmark med langt hovedparten her langs den jyske Vestkyst. De mange begravelser gav meget administration og for at spare dette indførte nazisterne faste regler og der blev derfor udpeget fem centralkirkegårde rundt om i landet. På den måde blev nogle tidligere ofte benyttede begravelsespladser samt et par andre store kirkegårde udpeget til fremover at fungere som centralkirkegårde. Centralkirkegårdene blev Esbjerg, Aabenraa, Lemvig, Frederikshavn og Svinø på Sjælland.

Hver af disse store gravpladser har fået opført det store britiske mindesmærke Cross of Sacrifice, som desuden findes på Bispebjerg kirkegård.

Lemvig Kirkegård er den mindste af de fem centralkirkegårde. Fra maj 1941 til december 1943 blev der efter almindelige kristne ritualer begravet 42 britiske og 6 amerikanske flyvere (samt en amerikaner i maj 1944) her på Lemvig Kirkegård.

Vi er i dag samlet for at mindes nogle frygtløse, andre angste og bange men dog modige unge mennesker som i kærlighed til friheden valgte at sætte livet til for deres næste, for dig, for os og for de kommende generationer.

Æret være deres minde. "

 

Her efter lagde man kranse, også en engelsk, lagt af en englænder bosat i Holstebro. Der var et halvt hundrede mennesker samlet om begivenheden. Et højtideligt og smukt arrangement var gennemført og ved middagstid samledes man i Marineforeningens lokaler på havnen, hvor kommunen var vært ved en dejlig frokost.

Fakta

​Remenbrance Day blev søndag markeret på Lemvig kirkegård

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring