Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Niels Bjørn Wied

Den 11. oktober afholdt Niels Bjørn Wied foredrag om Putins Rusland og det 3. Rom på Politigården i Holstebro.

22-10-2023

J. Krätz Andersen, Pressetjenesten v/HDMVJ

Niels Bjørn Wied er uddannet inden for russisk sprog, historie, kultur og politik fra Aarhus Universitet. Han stillede flere spørgsmål: Hvor kommer moder Rusland fra? Hvad vil Putin og hvilken rolle spiller kirken i moderne russisk magtpolitik. Af medierne i Vesten bliver Vladimir Putin ofte set som en irrationel og magtsyg diktator, der regerer Rusland, som det passer ham. Men hvad er i grunden Putins motiv?


Det Rusland vi kender i dag, blev fra start styret af en vikingehøvding. Omkring år 1000 kristnes og døbes han i Kiev og byen betegnes som Ruslands moder. Den rette tro er den ortodokse kirke og gennem årene vokser Kiev til en storby. Gennem nogle hundrede år invaderes landet af blandt andre Mongoler, politiske fyrster og selvudnævnte skatteopkrævere. I 1470-erne samles det hele til et russisk fyrstendømme og da Peter den Store i 1680-erne får tronen, arver han et religiøst og middelalderligt rige. Han inspireres af Vesten og kopierer idéerne, landet får en ny hovedstad Sankt Petersborg. Senere får 1. verdenskrig betydning. Rusland støtter slaverne på Balkan, i 1917 afsættes Zaren, Lenin kupper i landet, Stalin tager del i krigen og når tyskerne er slået, lukker Stalin kirkerne igen.


Fremme i vor tid lykkes det Putin at vinde valget, han samarbejder med kirken og der bygges nye kirker. Putin får indgået aftaler med ikke vestlige stater om militære alliancer som umiddelbart modstykke til Nato, uden at det har egentlig betydning. Gorbatjovs aftale med Bush undlader intervention af gamle kommunistiske stater. Desværre er missilskjoldet fra Bush for overvældende for Putin, da det dækker russiske A-våben ramper og skjoldet efter forhandling fjernes igen. Efterfølgende tilbyder Putin hjælp til USA ved 11. september, udelukkende en udenrigspolitisk handling med kun symbolsk effekt.


Da Putin går i gang med Georgien og Ukraine, ønsker Bush dem ind i Nato. Kansler Marckle får det helt galt i halsen og går amok. USA støtter samtidig uddannelse af en lokal hær. Alt i mens Putin uddeler russiske pas i Georgien.

Putin fortsætter sit paranoide arbejde som dukkefører i Ukraine, men den tidligere premierminister taber valget og siger nej til EU-støtte. Dette afføder voldsomme demonstrationer på gaden og Putin mener selvfølgelig at Vesten har støttet opstanden, men opstanden har stor opbakning fra befolkningen i Ukraine for en selvstændig nation.

Putin lever videre i sin uvirkelige verden af misundelse, storhedsvanvid og paranoia, og ideologisk betragter Rusland EU som en uven.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring