Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Nytårsgudstjeneste i Viborg Domkirke

Viborg Domkirke kunne igen danne de smukke og historiske rammer omkring Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjyllands traditionelle Nytårsgudstjeneste.

11-01-2023

​Tekst og foto: INFOELM v/DST Midt- og Vestjylland

De mange faner, som repræsenterede hjemmeværnskompagnier, soldaterforeninger og civile foreninger blev ført ind i Domkirken og placeret i "skibet", hvor fanevagterne under hele ceremonien stod vagt om deres faner.


Deltagerne oplevede smukke musikværker fremført af Hjemmeværnets Musikkorps Nykøbing Mors, som også ledsagede med musik til salmerne. De mange deltagere, som repræsenterede forsvaret, havde i dagens anledning anlagt medaljer. Selve nytårsgudstjenesten blev afholdt og ledet af Felt – og Sognepræst Mariann D. Christensen, Hansted Klitmøller, Ræhr og Vigsø.

Feltpræsten indledte sin prædiken med at føre tankerne til krigen i Ukraine samt, at der findes flere slags krige og nævnte blandt andet:

"Krig og ufred er ikke et nyt begreb – det er ikke noget der blev indført for nyligt, og det er desværre heller ikke noget der stopper sådan lige i nærmeste fremtid.

Selvom det kan føles noget overvældende i øjeblikket, så er verden faktisk et langt fredeligere sted, end det har været meget, meget længe. I hvert fald hvis vi taler krudt og kugler".

"Der er krige, som udkæmpes i hjemmene rundt omkring, i klasselokaler, blandt kirkens personale sågar – og ikke mindst, så må vi jo nok sande, at tastaturkrigerne er kommet for at blive. Man falder over et eller andet fuldstændig ligegyldigt postulat på Facebook og boom, – så taber man helt og aldeles al værdighed og besindelse".

Sognepræst Mariann D. Christense sluttede sin tankevækkende tale med at sige: " Der er faktisk brug for en, der hepper på os i den her verden. Og yderligere, så er der brug for ildsjæle, der rækker en hånd til andre, når de har brug for det –"

Efter nytårsgudstjenesten mødtes deltagerne i Sognehuset, hvor chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, oberstløjtnant Peter Dahl oplæste uddrag af Hendes Majestæt Dronningens nytårshilsen. Den blev efterfulgt af oberstløjtnantens nytårstale til hjemmeværnssoldaterne.


Oberstløjtnant Peter Dahl benyttede lejligheden til at takke de hjemmeværnssoldater, som siden coronaudbruddet og krigen i Ukraine konstant, uden tøven har stået klar til i rette tid og på rette sted, og som har vist vejen til, hvad og hvordan en hjemmeværnssoldat kan bidrage til den national og international tjeneste. I har via jeres flere 100 timers militær uddannelse, med dygtighed gennemført nye, vigtige og vanskelige opgaver i bevogtning, overvågning og vagt i forbindelse med corona, aflivning af mink, støtte politiets grænsekontrol, eftersøgning og afspærring, foretaget skarp bevogtning af internationale enheder under midlertidige ophold på dansk territorium.

Oberstløjtnant Peter Dahl lagde i sin tale stor vægt på, at udtrykke sin taknemmelighed og tak til sine hjemmeværnssoldater for deres indsats og løsning af de mange nye, krævende og store udfordringer. Det er udfordringer og konkrete opgaver, som vi fortsat skal stå klar til at løse i 2023, - og der forventes flere ny opgaver.

Hjemmeværnets grundpiller til løsning af de nationale og internationale opgaver, er vores hjemmeværnskompagnier. Det er dem, som skaffer veluddannede mandskab og sikrer at de nødvendige operative kapaciteter konstant er til stede.

Oberstløjtnant Peter Dahl sluttede med en varm tak for hjemmeværnssoldaternes støtte og deres prisværdige indsats.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring