Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Opdateret udstilling i Holstebro

Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro åbnede en ny og opdateret udstilling lørdag den 14. maj, Den kommitterede for Hjemmeværnet Søren Gade holdt en tale for de fremmødte på gaden inden man gik ind til udstillingen.

16-05-2022

Tekst & foto: Webredaktør J. Krätz Andersen & fotograf J. V. Jauert v/HDMVJ

Klokken 10.00 blev EU medlem Søren Gade præsenteret af formanden for HHCH Michael Hviid og holdt en ganske kort tale, hvor han startede med de grundlæggende idéer for modstandsbevægelsen som senere blev til vort nuværende hjemmeværn i 1949. Søren Gade nævnte styrken ved HJV, hvor lokalkendskabet spillede en stor rolle, våbnene blev opbevaret hjemme og man var i et højt beredskab. Efter den kolde krig ændrede HJVs rolle sig og mange civilt relaterede opgaver er i dag en fremtrædende faktor for aktiviteterne.

Søren Gade berettede også om ændringerne som følge af Forsvarsforliget 2013, der satsede på en bedre og mere målrettet indsats ved katastrofer, terror og sågar ved trusler om nye krigshandlinger tær på, f. eks. som Putin invasion af Ukraine. Her er det frivillighed, kammeratskab og sammenhold, som er nøglen – akkurat som i HJV, hvilket for øvrigt også gælder i de baltiske lande, hvor deres hjemmeværn er oprettet efter dansk forbillede. Søren Gade havde mange små bemærkninger inde i talen, hvor lokalislættet spillede ind, blandt andet stifteren af den historiske samling Karl Fonvad blev nævnt.




Søren Gade sluttede sin tale sådan: "Jeg er usigeligt glad for at gode kvinder og mænd stiller op på frivillige basis og vil gøre en forskel. Hjemmeværnet har vist, gang på gang, at det har en berettigelse og væsentlig rolle i det danske samfund, som måske netop nu er vigtigere end nogensinde. For vi er en vigtig del af det danske forsvar. Det er derfor en øre for, her i min egen hjemby – i dag at åbne en udstilling, som dokumentere Hjemmeværnets historie, men også tyskernes besættelse af Danmark!"


Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro havde virkelig lagt sig i selen for at skabe et nyt image både med hensyn til HJV, men også til besættelsen. Idéerne som blev brugt i forbindelse med en særudstilling på Skive Museum var nu overført til lokalerne i Holstebro og man fornemmede ikke skygge af støvede samlinger eller hårdt pakkede opstillinger. Samtidig havde man flere guider til at hjælpe med eventuelle spørgsmål fra gæsterne. Alle medarbejdere på HHCH er frivillige.


Efter at Søren Gade havde klippet det røde bånd over, var udstillingen officielt åbnet og de mange gæster spredte sig over alle lokaler. Der var repræsentanter fra forsvaret, museer, samarbejdspartnere og HJV, et anslået besøgstal på omkring 200 mennesker.

Udstillingen i Holstebro er et virkeligt løft og præsenterer sig flot og er absolut et besøg værd.

 I parentes skal det nævnes at Søren Gade er medlem af HJV på 41. år.

Fakta

​Hjemmeværnets Historiske Center Holstebro åbnede lørdag en meget opdateret udstilling. 

Den kommitterede Søren Gade var gæst.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring