Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Solid markering af dansk Hjemmeværn i Letland


13. september sendte distriktet 5 mand afsted for at deltage i patruljekonkurrence i Letland. Det officielle navn er ”Zemessardzes patrula 2018” eller International military patrol.

03-10-2018

 

Tekst & foto: Patruljen & Jørgen Krätz, InfoSpec.

Forud for konkurrencen var der blevet trænet hårdt med marchture og feltbaner, i løbet af én måned nåede patruljen op på 100 kilometer med oppakning.

 

Der var afgang fra Billund om formiddagen torsdag og man landede i Riga klokken 20.00. 21.30 stillede føreren til befaling, der foregik på overhead og lettisk, ubehjælpsomt oversat til engelsk. Føreren fik udleveret 4 styks AK4 (m66), fik briefet patruljen og iværksat våbenuddannelse.

Fredag morgen startede på skydebanen med 3 opgaver; passage af minefelt, så bårefræs som indebar en skubning af køretøj over en strækning på 75 meter. Tilbage på kasernen var der 6 poster mere; fysisk prøve, førstehjælp, håndgranatkast, rappelling, O-løb og forhindringsbane. Efter de hårde prøver, returnerede patruljen til skydeområdet og gik i bivuak, mens man ventede på at komme til natskydning.

 

Lørdag gik starten 06.50, hvor kort og et koordinat til den første post blev udleveret, tjekke kortet og så bare fremad. Post 1 drejede sig og samling af våben på tid, post 2 var blot checkpoint, på post 3 skulle der oprettes signalmidler og kontrollere forbindelse, nyt checkpoint, førstehjælpsprøve, gummibådsrace, passage af vandløb, skabe ild, filtrere vand, bygge et alternativ kompas og endelig løbe i mål medbringende en ammunitionskasse, så var man virkelig under pres. Løbet gik over 9½ time der i var et par timers ventetid på enkelte poster og så var det tid til rengøring.

 Aftensmaden havde letterne sørget for, der blev tid til en øl og en snak med andre deltagere. Søndag morgen var der parade med et musikkorps foran og taler samt udlevering af præmier. Alle kontingentholdene fik et "sprængt" hylster for deres medvirken, også for at markere 100 års jubilæet for regimentet.

Udover et stort antal lettiske hold var der deltagere fra Canada, Spanien, Estland, Tyskland, og Slovenien.

 

 

Da gruppen landede søndag aften i Billund, fik Magnus besked om at hans kone var kørt på sygehus med veer, så blev han afleveret på Herning sygehus ved midnatstid og klokken 02.15 fødte hans kone en datter.

Hvor mange fædre ville tage til Letland, når konen har plukveer, tja, -det siger noget om patruljens sammenhold og styrke.

 

Patruljen udtaler samstemmende, at det var en spændende og oplevelsesrig tur. Infanterikompagni Herning Nord og Distrikt Midt- og Vestjylland har ydet en stor og solid støtte med at få alle detaljer på plads inden afgang.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring