Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foredrag ”Frikorps Danmark” med Jens Fjelde

Kom til spændende foredrag med Jens Fjelde ”Frikorps Danmark”, når Hjemmeværnsforeningen sammen med HVKRIK og HVKSKJ holder offentligt foredrag på Hjemmeværnscenter Ringkøbing den 31. oktober kl. 1930.

12-10-2016

 

Helge Fjelde som var soldat i Den Kongelige Danske Marine meldte sig i 1941 til Frikorps Danmark, tog sin SS uddannelse i Treschow og blev sendt til Rusland, blev såret og måtte tilbage for herefter at gøre tjeneste ved Gestapo i Rungsted. Mange frygtelige ting var han indblandet i og vi gennemgår både politiafhøringer og anklageskrift. I november 1944 bliver han kaldt tilbage til Berlin for at bistå forsvaret af Hitlers Førerbunker. Han bliver taget til fange af russerne og ført i krigsfangenskab bag Uralbjergkæden, bliver her forelsket i en kvindelig russisk overlæge Maria Ivanovnas som smugler ham ud af fangelejren. Han tager flugten tilbage til Flensborg hvor han på Duborg sygehus i 1947 holdes skjult af en tidligere tysk SS-overlæge som han kendte. Flensborgområdet var dengang overtaget af englænderne og da Det danske Politi får nys om, at han befinder sig der, sende 2 danske politimænd ned for at få ham udleveret. Englænderne vil imidlertid ikke udlevere Helge Fjelde til dansk retsforfølgelse da han er et sprogligt unikum. Manden kan tysk, engelsk, fransk og russisk både mundtligt og skriftligt. Han flygter nu fra englænderne, bliver anholdt i Kolding i juli 1947, bliver dømt og får 12 års fængsel. I 1950 bliver han kongeligt benådet og lukkes ud.

 

Der er lagt op til en aften med: Hårrejsende afsløringer, samt hudløs ærlig og belærende historie på Hjemmeværnscenter Ringkøbing, Damgårdsvej 1, Ringkøbing.

 

Af hensyn til kaffen er der tilmelding senest 27. oktober på telefon 5150 1753, Mail: sorensen.farogade11@gmail.com  eller HJV.dk med angivelse af MA. NR.​

Fakta

Tidl. fængselsbetjent på Kærshovedgård og forfatter Jens Fjelde, Ikast holder foredrag om sin far Helge Fjelde, der under krigen var frivillig i SS-organisationen Frikorps Danmark.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring