Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Modtager af Hjemmeværnets fortjensttegn, Tonny sammen med Distriktschef OL Christian Bach Byrholt.

4. maj og Hjemmeværnet

4. maj er en væsentlig dato i Danmark og især i Hjemmeværnet. læs om forbindelsen her.

09-05-2021

​​

​Klokken var ca. 20.30 d. 4. maj 1945, da frihedsbudskabet lød i radioen fra London: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager…”  


For langt de fleste danskere (Bornholmerne undtaget) var dennfantastisk melding, afslutning på 5 års besættelse. 5 år med rationering, stigende lovløshed, modstandskamp, clearingmord og en tysk frygt for engelsk luftangreb - med den deraf følgende mørklægning af landet. Det betød blandt andet afskærmning af gadelygter, billygter og kantsten der blev malet hvide, hvide markeringer på træer og ikke mindst – mørklægningsgardiner. Da budskabet om tyskernes overgivelse så indløb, flåede glade danskere de forkætrede mørklægningsgardiner ned fra vinduer, for igen at kunne lade lyset strømme ud fra stuerne. 


Lyset i vinduerne, i dag ofte stearinlys er efterfølgende blevet et symbol på Befrielsen. Og det er symbolsk handling, der stadig mere end 75 år senere, stadig foretages af mange.  


Et barn af modstandsbevægelsen 


Aldrig mere en 9. april var i mange år Hjemmeværnets motto. Som en tydelig reference til den dag Danmark blev besat og en implicit appel til danskerens forsvarsviljeI løbet af besættelsen opstod der i stigende grad væbnet modstand mod besættelsesmagten. Efter krigen blev denne modstandsbevægelse, lidt populært sagt, over tid til vores hjemmeværn.   


Derfor har Hjemmeværnet også en særlig relation til netop 4. maj. Det er en dag, der for os er vigtigere end andre mærkedage, inklusiv organisations egen ”fødselsdag”. På denne dag samles vi (normalt) til parader over hele landet, hvor vi nedlægger kranse, anlægger medaljer og hylder vores helte med fortjenst- og årstegn.  


Aktuelt er 4. maj-arrangementerne desværre aflyst pga. forsamlingsforbud. Det betyder dog ikke, at vi ikke lokalt får mulighed for at hylde en af vores egne, nemlig vores forsyningsbefalingsmand, Tonny. Han vil modtage sit velfortjente tegn ved en lille højtidelighed i kompagniet i dag. 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring