Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Mogensen modtager Forsvarets medalje af distrikschefen ifm. uddannelsesaften i kompagniet. Foto: K.H.Ophus

Hjemmeværnssoldat fra København i Ukraine

Situationen i det østlige Ukraine er (igen) i disse dage højaktuel . OS mogensen fra disriktets patrulje at bidraget som instruktør på Operation Orbital i Ukraine. Mandag aften modtog  han velfortjent Forsvarets medalje.

18-01-2022

Af: OS Mogensen og Ledende informationsofficer K.H.Ophus 


Det var starten af maj måned. Sammen med 2 mand fra Hæren og 2 andre hjemmeværnssoldater, var OS Mogensen i gang med en ultrakort missionsforberedende uddannelse – halvanden dag. Han har med kort varsel fået mulighed for at være instruktør på den britisk-ledede træningsmission Operation Orbital i Ukraine.


Uddannelsen

Træningsmissionen var af 7 ugers varighed, hvor soldater fra den 56. Brigade blev undervist på et eller flere forskellige kurser: Patrulje virke, grundlæggende infanteri kursus, sniper-kursus, sanitet – og nogle på junior og senior NCO samt junior officerskursus. Undervisningen foregik fra kl. 9 til 16, i hold af 20-110 kursister. Kurserne blev gennemført med støtte af engelsk/ukrainsk tolke. Til trods for de store hold og sprog- og kulturbarriere – og ikke mindst den alvorlige baggrund, kunne man godt få en relation til kursisterne og grine sammen med dem. 

Selve uddannelsen foregik nordøst for en by, i et gammelt ukrainsk militærområde, som var blevet efterladt i 90'erne. En real, men efterhånden rimeligt ødelagt kaserne, som gennem tiden var blevet plyndret af lokale.

 

Selv om det hele foregik 100 km fra frontlinen og holdet, som vat tættest på fronten, mærkede soldaterne ikke noget til krigen. Under OS Mogensen ophold var der våbenhvile (Minsk-2), men den blev dog ofte brudt. Faktisk var instruktørerne indlogeret i på et strandhotel, 15 min fra en turistby, Berdyansk. Opholdet var – ifølge OS Mogensen - ikke farligt for de internationale soldater. For kursisterne var det anderledes alvorligt. Måske ikke under selve uddannelsen, men folkene fra 56. brigade skulle til fronten til december.


Instruktørvirket

Niveauet hos kursisterne var MEGET blandet – fra de helt grønne, til folk med erfaring fra fronten. Det svingende niveau blev der dog til dels kompenseret for med et stort engagement fra de ukrainske kursister.

 

OS Mogensen er uddannet instruktør på Hjemmeværnskolen – både den danske og den internationale del. Dette samt erfaring fra undervisning i patruljen i København gjorde, at han kunne se hvor forskellig tilgangen til undervisningen var. Englænderne havde en anden tilgang til måden at undervise på, hvor fordeling med væsentligt mere teori, tæt på 50/50 mellem teori/praksis, ligesom der ikke var samme fokus på taksonomi og detaljerede lektionsplaner. Så en del skulle tages "fra hoften".


Det giver mening at være udsendt​

Til "daglig" er OS Mogensen patruljefører i HDKBH patruljedeling, der ligger under stabskompagniet. Han er en rutineret hjemmeværnssoldat, som har været medlem af Hjemmeværnet siden 2008. Først i Jonstrup, så i Århus hvor han startede i patruljen 2010, inden han kom tilbage til København, hvor han forsatte i patruljen. Hans tjeneste inkluderer også en udsendelse med Hjemmeværnet til Kosovo i 2013.

 

På det personlige plan var det det værd. Et "stempel i passet" for et stykke veludført militært arbejde. Som han tilføjer: "Det giver mening at blive udsendt. Hvis man ikke står derude, hvor der er en potentiel risiko, så giver det ikke mig det samme. Det er ikke bare en hobby – nu er dine evner det, der potentielt gør en forskel på liv og død, og det har betydning for den enkelte soldat". OS Mogensen vil gerne undervise på Hjemmeværnsskolens patruljekurser og skulle muligheden byde sig igen, er han klar til at tage udenlands igen.​Privatfoto


Privatfoto

Privatfoto
Faktaboks: 

Siden 90’erne, har NATO har samarbejdet med Ukraine. Dette samarbejde blev intensiveret efter Ruslands annektering af Krim i 2014, og NATO støtter i dag Ukraine med reforminitiativer, der skal hjælpe landet til at indføre NATO-standarder og procedurer. Forsvaret støtter flere af NATOs programmer i Ukraine.

Et af disse programmer er Operation Orbital, der er en britiskledet træningsmission. Her bidrager Danmark permanent med én stabsofficer og to tolke, samt et antal mobile træningshold, der udsendes periodevis til støtte for de britiske soldater.


Fakta Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring