Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Blåvand Fyr

Onsdag den 5. september 2018.

Er nu taget ud af drift, men publikum kan gå op i tårnet for at se ud over Nordsøen samt de store lyngarealer der dækker Oksbøl skydeterræn.

Der var ingen af os der havde lyst til at gå de trin op.


Vi kunne med det blotte øje se Danmarks største havvindemøllepark, rimeligt tydeligt. Jeg har været har mange gange, uden at kunne se omtalte park, så det blev også en oplevelse for mig, og vi kunne fortælle, de besøgende ved fyret om Oksbøl skydeterræn, da de hørte at der "kom vi en gang imellem". Parat viden er godt for en historiker.

Hans L. Raahauge


Funkmeßortungsgeräte 73 Stützpunktgruppe Blaavand(Radartårn)I 1942 opførte Luftwaffe radarstillingen Büffel,

Radarbunkeren L485 havde monteret en 10m høj og 30m bred Mammut radar på de sokler der er på bunkeren. Denne skulle navigere natjagerne fra Fliegerhorst Grove (Karup) så de kunne finde og nedskyde fjendtlige fly. Der skulle efter sigende være blevet skudt 14 fjendtlige maskiner ned med hjælp fra radarstillingen i Blåvand.

Radarenhederne af typen Funkmeßortungsgeräte (FuMO) var spredt op langs kysten, på betonsokler eller direkte oven på Regelbau bunkere af typen V174. Denne model er iøvrigt kun bygget i Danmark og findes i variationer med forskellig højde på tårnet til radaren.

FuMB typen var en passiv radar. Den var designet til at opfange de allierede-skibes bevægelser/aktiviteter. I 1942 opførte Luftwaffe radarstillingen Büffel, lidt nord-øst for kanonstillingen og i starten af året efter - nemlig 1943 byggede man bombesikre bunkere også i dette støttepunkt.Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring