Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Tur til Almegårds Kaserne

Det er den 25. august og klokken er lige passeret 08.45. Tre militære busletter og en MAN lastvogn, rigget an til persontransport drejer om hjørnet og triller i kolonne op ad indkørslen til asylcenteret.

29-08-2016
Smilende uniformsklædte chauffører hopper ud af bilerne. En gruppe beboere står spændt parat og tripper i morgensolen. Som et led i danskundervisningen er der blevet arrangeret en udflugt til Almegårdskasernen, hvor Hjemmeværnet og Opklaringsbataljonen hører hjemme.


Beboerne skal stifte bekendtskab med det danske Forsvar som et led i deres skoling i det danske samfund. Ugen har budt på gloser og opgaver relateret til forsvaret og eleverne har beskæftiget sig med spørgsmål som: Hvilke opgaver løser Forsvaret og Hjemmeværnet? Hvem aftjener værnepligt? Hvordan med kønslig ligestilling i Forsvaret? Eleverne sidder op på vognene og kortégen bevæger sig imod hovedvagten, hvor adgangskontrollen smilende vinker vognene igennem. Allerede nu peger de første elever med genkendelsens glæde over at kunne genkende ord fra ugen på et skilt og nu faktisk forstå betydningen. Dette er hands-on undervisning, der virker. Forsvaret har forberedt et to timers tæt pakket program. Eleverne introduceres for Bornholms særegne militære historie efter befrielsen. Bombardementerne af Rønne og Nexø og Bornholms specielle geopolitiske betydning under den kolde krig. Eleverne lytter og spørger interesseret. Der oversættes, så alle er med. Efterfølgende går vi rundt om bygningen og introduceres for to stande. Opklaringsbataljonen har stillet et af deres køretøjer, en Eagle 4, til vores disposition. Ligeledes har Hjemmeværnet en panseret mandskabsvogn og rydningsassistenternes køretøj med. De udvalgte soldater beretter med integritet om deres arbejde og fremviser udrustning og våbentyper, der anvendes af det danske Forsvar. ”Hvis bare vi havde sådan nogen køretøjer til at kæmpe imod Daesh” udbryder en tidligere kurdisk Peshmerga. ”Der er meget stor forskel på den syriske hær og den danske” siger en kvinde. ”Hvad tænker du på?” spørger jeg. ”Jeg har aldrig set en soldat smile og være venlig før” svarer hun uden at blinke. Dette er hele essensen af projektet.


Det vækker stor lykke at få et afbræk i hverdagens rutine og komme ud. At få en tur rundt i et bæltekøretøj er også altid sjovt. Det er lige meget hvilken nationalitet man har. Der prøves grej, holdes våben, tages billeder. Forsvaret har oven i købet klargjort en kop te og en lille kage, der indtages under fortløbende snak om hele arrangementet.
På vejen hjem er stemningen høj. Ingen af de tilstedeværende soldater slap for at give hånd mange gange til de meget tilfredse og taknemmelige beboere, der havde fået en ordentlig en på opleveren og fået afmystificeret en institution som Forsvaret, der for mange måske repræsenterer mange mindre positive minder.         
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring