Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Der er styr på tingene, og et godt overblik

”Operation Nymindegab” blev skudt i gang fredag aften, og øvelsen kører ind til sidst på eftermiddagen, lørdag.

01-10-2016
Af Palle Christiansen, Kompagni Sydfyn.
 
HDFYN uddannelsesuge - lørdag den 1. oktober 2016
 
Oberstløjtnant Kent Mikkelsen fortalte lørdag morgen, at det har glædet ham at konstatere, at USAM kommandostationer har et godt overblik, og de har styr på tingene! (USAM = Uddannelsessamarbejde ØST, MIDT/WEST og NORD).
 
Der var en række opgaver, som øvelsesdeltagene skulle igennem, i forbindelse med ”Operation Nymindegab”, for eksempel:
 
K7 skydning.
Alle folkene i delingerne skulle gennemføre en K7-skydning på skydebanen, vel at mærke alle dem, der ikke i forvejen har taget en K7.
Skydeleder Gert Nissen fra Hjemmeværnskompagni Midtfyn: - Det er obligatorisk for alle, der ikke har gennemført en sådan skydning, og det er meget praktisk, at tage skydningen her i forbindelse med øvelsen.
 
Bykamp med FX-gevær.
Nærkampbyen ” Nørre Malling” måtte stille sine faciliteter til rådighed for delingsøvelser med FX-gevær. INFO var på besøg, da USAM Midt/West var ved at lægge en jernring omkring byen, for at neutralisere fjender, som skulle befinde sig på ”Hotellet” i Nr. Malling. Delingsfører Flemming Christensen fra Hjemmeværnskompagni Midtfyn ledede en styrke bestående af soldater fra Midtfyn og fra Sydvestfyn. I alt tre grupper.
Det lykkedes dem at neutralisere de to personer, som befandt sig på ”Hotellet”
Leder af momentet var Karsten Falck fra Stabskompagniet.
 

Hundefører med i Nr. Malling.
Sammen med soldater fra USAM Midt/West, var hundefører John Dølling, Hjemmeværnskompagni Sydvestfyn. John har været hundefører i 22 år, og det er hans hund nr. 3 i rækken, i de 22 år. En 4 år gammel Schäferhund, ”Kazan”. John og ”Kazan” indgik i øvelsen.
 
Fremrykning ad akse.
Efter FX-skydningen i Nr. Malling skulle USAM Nord rykke frem ad en akse, der gik mellem skydebanen og ruinbyen.
Hele delingen rykkede frem i to rækker med Kazan i spidsen.
 
Bevogtning.
På vores tur rundt i terrænet, kom vi forbi USAM Nord’s bevogtning af Bygning 12a. De opretholdt en for os yderst effektiv adgangskontrol. Det var folk fra Hjemmeværnskompagni Odense Havn, som havde vagten.
 

Fjenden er i Utopia
Over middag samledes de tre delinger, for under fælles ledelse at rykke frem mod Utopia (Nr. Malling), hvor en enhed af ca. en delings størrelse havde forskanset sig.
Kampen bølgede, og alle indlærte formationer mv. blev benyttet.
  
Lørdagens øvrige programmer:
 
Brassband Syd holder øve-weekend.
Liflige messingtoner kan høres fra ”Søjlehallen” i Nymindegab, hvor 20 glade og musikalske piger fra hjemmeværnets Brassband Syd holder øve-weekend. I alt er der 23 piger i bandet, så det er en høj mødeprocent ved dette vestjyske arrangement. Det vil kulminere lørdag aften, hvor de vil glæde alle deltagerne i Distrikt Fyn’s uddannelsesuge med en koncert efter den fælles spisning.
 
Kirsten Larsen er musikbefalingsmand i Brassband Syd, Hun siger: - Vi spiller alle musikgenrer, og vi glæder os til at spille i aften. Bandet har medbragt sine to søde maskotter ”Mr. Hawk” og ”Madame Le Chef Junior”.
Kirsten Larsen: Vi har en kendingsmelodi, som alle pigerne synger med på: ”I Margrethes Klæ’r”. Den vil også indgå i aftenens koncert.
 
Der øves!


Historiske godbidder for Seniorerne.
Med på lørdagens program, var også et besøg fra Seniorforeningen ved Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn. Inden de nåede frem til Nymindegab, havde de været på besøg ved Oksbøllejrens museum om flygtningelejren, og de så kalkmalerierne i Ål kirke samt en flygtningekirkegård. Med på programmet var også ”Tirpitz” bunkeren ved Blåvand. Deltagerne er med ved aftenens middag og efterfølgende koncert, og sover i lejren i nat.
 
Ugen er slut.
Kent Mikkelsen udtaler: - Vi har nu afsluttet en feltøvelse og 8 dages uddannelse. 3 kompagnier blev certificeret og afventer den endelige evaluering. Resultatet har været meget tilfredsstillende og bekræfter, at den uddannelse vi bla. har givet dem i ugen her, sætter os i stand til, at løse vore operative opgaver.
 
Forventningerne var 300 deltagere, og vi er i løbet af ugen nået op på mere end 400 kursister, hjælpere mv.
De 12 kurser har givet mere end 300 Q`er  og lige så mange vedligeholdelser af kompetencer.
 
 
 
 
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring