Topbanner

Nyhed

​Udstillingen på Fortet.

Stützpunkt Nord på Bangsbo Fort

Anden Verdenskrig kom igen til Frederikshavn, og kompagniet var en del af denne ”krig”
Solen skinnede og det var en smuk sommerdag på Bangsbo Fort.

11-08-2015

Tekst og billeder Hans Kurt Toft Christensen

Lørdag d. 8. august var der igen Stützpunkt Nord på toppen af Frederikshavn. Kompagniet var med igen med en stor udstilling og to indspil i løbet af dagen. Dette arrangement er stort og kræver mange folk. 23 personer fra kompagniet var med til at gøre det til en god dag.

DSC01042.JPGAllerede fredag d. 7. august var der gang i forberedelserne. Dem skulle indgå i gruppen og momentstyrken til indspil skulle en tur på ”bakken” for at træne. Sergent Dennis Nøhr Eriksen var gruppefører til spillet og opgaven blev øvet gang efter gang, lige indtil det hele ”sad i skabet”.
De mange ture op og ned ad bakken gav de unge mennesker sved på panden, men det var ikke forgæves. Da de var færdige, så indspillet rigtig godt ud.
Når man skal gennemføre sådan et spil for publikum er der en del sikkerhed som skal overholdes. Hele området skulle spærres af og denne opgave tog sekondløjtnant Poul Erik Nielsen og Korporal Daniel Bach Christensen sig af. Da man nu var færdig med at træne, kørte man tilbage til Hjemmeværnsgården og materiellet blev læsset på bilerne så det var klar lørdag morgen.
DSC01004.JPGKl. 08.00, lørdag mødte personellet op, en kort briefing, våben og ammunition blev læsset i bilerne og afgang til Bangsbo Fort. Ved ankomst blev der forklaret hvordan udstillingen skulle stå og personellet gik i gang. Udstillingen var klar og arrangementet kunne sættes i gang, hvilket skete kl. 10.00.
Hele dagen var vores udstilling godt besøgt af de mange mennesker. Der var lokale der fik en snak med os, der var turister, børn i bilerne (også store børn, læs fædre) og Nordjyske kom forbi.
Indspillet blev vist to gange i løbet af dagen, begge gange var der mange tilskuere. Indspillet var en stor publikums succes og gruppen og momenterne gjorde det så godt at folk klappede når de kørte igen.
Indspillet kort fortalt, var: En gruppe kommer kørende op ad bakken. Her bliver de beskudt af en fjendtlig enhed, gruppen sidder af og begynder at ”bokse” sig frem imod stillingen under ild og bevægelse. Da gruppen kom tæt nok på, blev der lavet et højre hængsel, kastet en håndgranat ned i hullet og fjenden nedkæmpes. Da gruppen var sikret kom bilen frem, gruppen satte op og man trak sig tilbage.
ce59f29a-c42d-48c0-8992-6b6be0b08698[1].jpgUnder hele ”showet” var der brag og røg, leveret af Poul Erik Nielsen og Daniel Bach Christensen som havde travlt med at smide kanonslag og observationsrøgbomber.
Da Stützpunkt Nord omhandler tiden omkring Anden Verdenskrig og modstandsbevægelsen, hvilket Hjemmeværnet er et "barn" af, var nogle fra kompagniet iklædt gamle uniformer. Dette syntes mange gæster var en god måde at vise Hjemmeværnet på.
Informationsofficer Anette Knudsen fra Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland kom forbi for at se vores udstilling. Der var stor ros til både indspillet og udstillingen.
DSC00991.JPGEfter en lang dag, skulle det hele nu pakkes ned og tilbage til Hjemmeværnsgården. Kl. 17.30 var alt på plads og man kunne tage hjem til sine familier. Indtrykket er at alle havde en god, og alle gjorde en god indsats.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224