Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​FÆNØ's gummibåd ude og hjælpe havaristen. Foto: Sean Bugge

Maritim assistance ved København

​En motorsejler kom på trods af problemer hjem i god tid fra dagens sejlads. Han havde fået noget i skruen, men blev slæbt i sikker havn af Marinehjemmeværnet fra Helsingør, som havde et fartøj på vandet.

28-01-2018
Af Rekrutteringsofficer Claus Olesen, Marinehjemmeværnet i Helsingør
 
Søndag skulle en af vores besætninger på en rutinemæssig træningssejlads om bord på MHV 906 FÆNØ. Temaerne var, at besætningen dels skulle trænes i at tage bestik på søkort og dels skulle træne bjærgning.
 
Vejret var temmelig blæsende med søer fra siden hele vejen fra Helsingør til Holmen i København. Der var da også enkelte, der måtte ud og trække frisk luft og se vandlinjen for at holde den gående.
 
Havareret et uheldigt sted
På turen tilbage fra Holmen ud for Ven blev FÆNØ, cirka kl. 14:15, ringet op af vagthavende fra Forsvaret, som meget gerne ville have os til at sejle tilbage mod København, da en mindre motorbåd havde fået noget i skruen lige syd for vindmøllerne ved Drogden Rende – et uheldigt sted, da vinden kom fra vest og helt naturligt ville blæse det lille fartøj ud i sejlrenden, hvor den professionelle skibstrafik foregår.
 
Fartøjsfører Claus Salling brifede besætningen og sætte kurs mod haveristen.
Undervejs talte fartøjsfører og haverist sammen på mobiltelefon og det viste sig, at haveristen havde helt styr på situationen, da de ombordværende var klædt godt på og kunne komme i læ for vejr og vind.
 
Da vi nærmede os haveristen, kunne vi se, at han kæmpede med, at få sit anker fri af et eller andet under vandet. Og det blæste ikke mindre ved København end oppe nord på, tværtimod!

Det viste sig, at ankeret havde fået fat i et kabel eller en wire på bunden. Det lykkedes dog til sidst, at få ankeret fri, hvorefter besætningen på MHV 906 FÆNØ fik en line med en trosse over, så vi kunne få haveristen på slæb mod Margretheholm Havn.
 
Sikkert i havn
Vi lagde til kaj lige uden for lystbådehavnen, og her takkede havaristen for hjælpen og blev bugseret det sidste korte stykke med vores gummibåd ind i lystbådehavnen.
MHV 906 FÆNØ afsluttede opgaven kl. 17:15 og satte igen kursen mod Helsingør.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring