Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​17 MHV-fartøjer mødtes i Fredericia til Landsøvelsen. Foto: Per Lynge

Marinehjemmeværnet på historisk stor øvelse

​Fredericia Havn var midlertidig flådestation for 17 grå MHV-fartøjer i weekenden. De var på øvelse i redning og havmiljø, mens andre øvede maritim bevogtning i gummibåde og fra land. 500 frivillige var tilmeldt øvelsen – og det store set up fungerede.

06-06-2016
Tidlig lørdag morgen ankom 17 marinehjemmeværnsfartøjer samtidigt og koordineret til Fredericia Gammel Havn. De lagde alle til kaj, de fleste i to lag, og løbet af ingen tid var havnen fyldt. Et helt unikt syn på en flot sommermorgen - Marinehjemmeværnets del af Hjemmeværnets Landsøvelse var klar.
 
Øvede værnets kerneopgaver
Der blev lige tid til en kort briefing i det store kommandotelt, inden den kæmpe øvelse blev sat i gang, og de grå fartøjer skulle ud på søen igen for at øve to af Marinehjemmeværnets kerneopgaver: søredning og havmiljø. Der blev øvet i grupper, som spredte sig fra syd for Fænø i Lillebælt og helt op til Æbelø lige nord for Bogense på Fyn.
 
Allerede torsdag var Maritime Force Protection (MFP) på plads i havnen med deres gummibåde og avancerede kommandokøretøjer. Her har de forberedt øvelsen og sørget for at materiel og telte kunne stå i fred. MFP’erne øvede maritim bevogtning under lørdagens øvelse. De skulle blandt andet klare simulerede angreb mod de grå fartøjer fra både land- og vandsiden.
 
Kronprinsesse og Forsvarsminister på besøg
Og aktiviteterne i havnen, som også omfattede udstillinger og musik fra Marinehjemmeværnets Musik- og Tamburkorps trak både publikum og fornemme gæster til.
 
Forsvarsminister Peter Christensen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary kiggede forbi hos de aktive marinere. De fik hver for sig blandt andet set Marinehjemmeværnets flydespærringer til bekæmpelse af olieudslip til søs og MFP’s undervandsdrone, som kan hente billeder og film op fra dybet.
 
Frivillige lavede øvelse for frivillige
Alle øvelser og besøg blev gennemført efter bogen, og både øvelsesdeltagere og gæster var meget tilfredse med det ualmindeligt store set up. Det blev kørt af stablen med frivillige kræfter, og det blev en øvelse i sig selv at lede den store koordinerede indsats, som også omfattede en informationsafdeling, et operationscenter og bespisning af de 500 deltagere.
 
”Jeg har såmænd bare taget planlægningsprogrammet fra Marinehjemmeværnet Uddannelsesuge og copy-pastet det over på Landsøvelsen – og det virkede”, fortæller Chef for Frivillig stab ved Marinehjemmeværnsdistrikt Vest, kaptajnløjtnant Bjarne Kodal.
 
Bjarne Kodal, der til daglig er lærer i folkeskolen, stod  i spidsen for planlægning og gennemførelse af hele øvelsen med en stab af hovedsagelig frivillige medlemmer af Marinehjemmeværnet.
 
”Mit mål var at få 17 fartøjer og et stort setup med 500 marinere til at spille i en stor sammenhæng – at få dem alle aktiveret, og gøre dem glade”, understreger han, og de positive tilbagemeldinger er da også tikket ind efter øvelsen, så det er ikke ramt helt ved siden af.
 
Imponerende parade
Søndag blev der sat et punktum for Hjemmeværnets Landsøvelse, der nok vil brænde sig fast i hukommelsen lang tid fremover. Alle Landsøvelsens deltagere, som omfattede alle værn og gæster fra udlandet, mødtes ved Bülows Kaserne til den største hjemmeværnsparade i mands minde.
 
Tusindvis af uniformerede frivillige stod i snorelige geledder, skulder ved skulder, da de blev inspiceret af først Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Finn Winkler, og herefter af Hendes Majestæt Dronningen. Hun holdt en hjertevarm tale til den imponerende forsamling og understregede, at Hjemmeværnets frivillige godt kan være stolte over den store indsats, de yder.
 
Se flere billeder herunder




 H.K.H Kronprinsesse Mary på havmiljøøvelse om bord på MHV 912 HOLGER DANSKE, som hun selv har navngivet. Foto: Daniel Mathiasen.


 Flydespærring sætte ved havmiljøøvelse. Foto: Daniel Mathiasen


Maritime Force Protection øver Maritim bevogtning fra gummibåd og kajkant. Foto: Daniel Mathiasen
 Godt humør i Fredericia Havn. Foto: Ninna Falck


 H.M. Dronningen inspicerer MHV ved paraden. Foto: Ninna Falck


Bjarn Kodal afslutter parade og Landsøvelse med honør og en stor tak til alle for deres positive deltagelse, som gjorde øvelsen til en succes. Foto: Ninna Falck
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring