Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Om bord på MHV 808 LYRA måtte man brat ændre opgaven fra en SKAT-sejlads til en eftersøgning. Foto: Bjarne Olsen 

Sejlads med SKAT blev til eftersøgning

Marinehjemmeværnet fra Assens var Kristi Himmelfartsdag på sejlads med SKAT, da besætningen inklusive de tre toldere fra SKAT blev indsat i en eftersøgning. En efterladt jolle med tøj og mobiltelefon var fundet drivende, og man frygtede det værste.

10-05-2018

​Af Ninna Falck

En besætning på 10 frivillige fra Flotille 246 Nordvestfyn var torsdag formiddag sejlet ud fra Assens sammen med tre toldere og en hund fra SKAT for at patruljere i Lillebælt.

Kristi Himmelfartssejladsen med de tre toldere var godt i gang, og Marinehjemmeværnsfartøjet, ’MHV 808 LYRA’, lå i Lillebælt syd for Bågø, da planerne for dagens sejlads brat blev ændret.

- Klokken 11.43 bliver vi kaldt op at JRCC (Forsvarets Joint Rescue Coordination Centre red.) og bedt om at assistere ved en eftersøgning omkring Faldsled Havn ved Sydfyn. Her havde man fundet en jolle, som var drevet i land med tøj og mobiltelefon om bord, forklarer kommunikationsgast om bord på LYRA, Nete Dahl Hansen.

Stor bekymring for bådejerens skæbne
Man frygtede naturligvis, at bådens ejer var faldet i vandet. En eftersøgning har altid største prioritet for Marinehjemmeværnet, og derfor afbrød fartøjsfører, Jørn Hartmeyer, opgaven med SKAT for at gå sydpå. Han sendte som det første straks LYRA’s hurtige gummibåd i forvejen.

- Vi kaldte gummibåden ind til LYRA og tog tolderne om bord. Så fik vores gummibådsgaster lige hver en hurtig rugbrødsmad og en kop kaffe med, og så var det ellers af sted mod Faldsled, forklarer Jørn Hartmeyer.

Gummibåden var fremme ved positionen inden for en time og begyndte at søge i sit tildelte søgeområde. Søværnets patruljefartøj, DIANA, var On Scene Coordinator – og ledte dermed eftersøgningen til søs, og i luften hang også en af Flyvevåbnets redningshelikoptere.

- Manden var efter sigende set ved sin båd i går aftes, og mine tanker gik ærlig talt på, at det i så fald nok ikke var en mand i live, vi ledte efter, fortæller Jørn Hartmeyer.

Læs videre under billedet
- LYRA var ved Bågø, da Forsvaret alarmerede besætningen. Herfra satte man kursen sydpå mod Faldsled, hvor den herreløse båd var fundet. Klip fra google maps

Fundet i god behold
Men sådan gik det heldigvis ikke. Bådens ejer blev fundet i land i god behold, og eftersøgningen blev afblæst igen klokken 13.02. Herefter kunne LYRA, dens gummibåd, besætningen, de tre toldere og deres hund vende tilbage til deres oprindelige patruljering i Lillebælt.

- Det fik heldigvis den bedst tænkelige udgang, siger Jørn Hartmeyer fra telefonen om bord på LYRA, hvor sejladsen med SKAT var planlagt at vare til klokken 20.00 torsdag aften.

FAKTA: Marinehjemmeværnet og SKAT
SKAT og Marinehjemmeværnet har en samarbejdsaftale. Den betyder, at Marinehjemmeværnet planlægger op til 40 årlige sejladser med SKAT, så tolderne kan komme til søs og patruljere for at forhindre smugleri og for at synliggøre at reglerne for smugleri også håndhæves til søs.
 
Herunder:
MHV 808 LYRA ligger her forrest i en stribe Marinehjemmeværnsfartøjer. LYRA hører egentlig til ved Marinehjemmeværnet i Faaborg, men var venligst udlånt til Assens, som har defekt på deres fartøj MHV 817 PARTISAN. Foto: Torben Glyum



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring