Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV 804 ANDROMEDA måtte sejle i modsat retning af 400 kapsejladsbåde i mørket for at komme en havarist til hjælp. Arkivfoto.

Støtte til 'maraton-kapsejlads'

Marinehjemmeværnet fra Juelsminde/Vejle støtter i denne weekend den krævende kapsejlads ’Sølvroret’ rundt om Fyn med over 400 deltagere. Fredag aften måtte en sejler kalde på hjælp. Hans ror var i stykker, og han kunne ikke manøvrere.

24-09-2016
Af Ninna Falck

411 sejlere har været meldt til start ved kapsejladsen ’Sølvroret’ rundt om Fyn. Sølvroret starter og slutter i Svendborg Sund og er verdens største såkaldte ’singlehandsejlads’, og det vil sige, at der kun er en person om bord i hver deltagende sejlbåd. De 411 sejlere er fredag sejlet ud på en ren maraton, hvor de skal tilbagelægge 130 sømil uden stop.

Der kan gå meget galt med 411 sejlbåde på vej rundt om Fyn. Derfor har en besætning fra Marinehjemmeværnets Flotille 133 Juelsminde/Vejle om bord på MHV 804 ANDROMEDA fået dedikeret deres weekend på farvandsovervågning for Søværnet til at følge kapsejladsen som en ekstra sikkerhed.  

Og det skulle vise sig at være en god idé. Fredag klokken 19.45 tikker en opgave ind.

”Vi fik et opkald fra Lyngby Radio om en deltager, som havde problemer med roret. Han lå øst for Fyns Hoved ca. 10 sømil fra, hvor vi lå ved Æbelø”, fortæller premierløjtnant Bent Hillertz, der er Chef for Flotille 133 og som i weekenden sejler som fartøjsfører om bord på ANDROMEDA.

ANDROMDA’s gummibåd blev sendt i forvejen og havde gjort de indledende arbejde, så der kunne etableres et slæb, da ANDROMEDA nåede frem, i øvrigt efter en spændende sejltur langs det nordlige Fyn.

I modsat retning af 400 sejlbåde 
"Indtil da havde vi fulgt med feltet, men nu skulle vi sejle modsat alle de andre, og jeg skal hilse og sige, at det var spændende at skulle finde ham, mens vi sejlede imod 400 lystsejlere i mørket”, griner Bent Hillertz.

Vel fremme ved havaristen måtte Bent Hillertz, hans besætning og lystsejleren konstatere, at det knækkede ror ikke stod til at reparere, og at båden måtte tages på slæb. Og det blev i øvrigt en lang tur, da Bent Hillerts og hans besætning fortsætter med at følge kapsejladsen, selvom de har en sejlbåd på slæb.

”Han kommer først i havn klokken 06.00 i morgen. Men det har han det også helt fint med. Han har varmen og alt, hvad han skal bruge ude i båden på slæb efter os”, fortæller Bent Hillertz

ANDROMEDA fortsætter med at følge sejladsen, til den slutter søndag middag. 

”Vi har lige nu følgeskab af Søværnets patruljefartøj, ROTA, men den afgår til andre planlagte aktiviteter ved midnat, og så har vi den selv derfra”, fortæller Bendt Hillertz, som ikke frygter, hvis flere lystsejlere skal hjælpes: ”Det ordner vi, og vi kan nok godt have flere på slæb”, lyder det muntert fra ham i telefonen fra ANDROMEDA. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring