Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse: Nye stormfulde højder

Storm, der nærmer sig orkanstyrke. Vandstigninger. Strømsvigt. Hjemmeværnet indsat. Det lyder realistisk. Og det er det også. Men denne gang er det øvelse. Heldigvis.

20-11-2015
Af kaptajn Jeanette Serritzlev, stabsofficer

'Bodil' og 'Carl' har vi kaldt dem. Hvad skal næste storm hedde? Skal man tro scenariet til den netop igangværende STØV GAR (stabsøvelse i garnison), som Totalforsvarsregion Sjælland afholder med sine distrikter, er navnet 'Dorthe'. For de mange involverede virker det realistisk lige nu, hvor øvelsen er i fuld gang, og vindstyrken nærmer sig orkan.

Øvelse og evaluering
Den årlige øvelse er der, hvor distriktet bliver prøvet i sine stabsprocedurer, men øvelsen er meget mere end en kontrol. Det er også en mulighed for at afprøve nye rutiner og samspillet med både regionen og nabodistrikter. Og så er det ikke mindst en god mulighed for at sparre med kolleger fra andre myndigheder i regionen:

I år har Totalforsvarsregion Sjælland nemlig valgt at samle alle distrikter til én øvelse på samme tid i Jonstruplejren. For Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn er det naturligvis noget særligt at kunne være vært ved et så stort arrangement. Men det er også en sjælden mulighed for at mødes med både fast og frivilig stab fra de øvrige distrikter samt reservepersonel fra den regionale føringsstruktur. 

En øvelse for hele året
Selve STØV GAR forløber over weekenden, men det er også det øvelsesmæssige omdrejningspunkt i løbet af året for både den faste og frivillige stab. STØV GAR er dimensionerende for uddannelsestemaer og -aktiviteter, og forud for selve øvelsen ligger mange mandetimers forberedelse i udarbejdelse af befalinger, gennemgange af procedurer og anden træning. 

Inden for scenariet raser 'Dorthe' nu på sit højeste. Store dele af Sjælland er ramt af strømsvigt, togene er indstillet, og broerne er lukket. Der er et stort træk på Hjemmeværnets personel, også i distriktets område.

Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn gør sit yderste for at løse opgaverne til støtte for samfundet. På dette punkt er der ingen forskel på øvelse og virkelighed.


Der er travlt i distriktets situationscenter, og der er mange funktioner, der hver især er vigtige for at løse opgaven.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring