Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Arkivfoto

Det lysner forude

Gennem 2017 har Flotille 471 arbejdet intenst på at få uddannet nye fartøjsførere, og nu har Kenneth Nimb Hansen, Jackie Munch Nielsen og Johnny Hedengran bestået NAV 4 kurset.

01-01-2018

NAV 4 kurset er sidste trin på uddannelsen inden den endelige autorisationssejlads til fartøjsfører.

Nu resterer de sidste træningssejladser med den besætning, de hver især har sammensat til den endelige eksamenssejlads.

8 gaster trodser torsdag d. 28/12 juleforberedelserne i familiens skød og mødtes på Hjortø kl. 9 til 7½ times sejlads. Vejret har gennem de sidste dage ikke givet løfte om ideelle forhold, men om morgenen vågner vi op til næsten ideelle forhold – tørvejr og blot en vind på 2-3 meter i sekundet – man har jo lov til at være heldige.

Jackie er dagens fartøjsfører på prøve under kyndig assistance af Palle Andersen. Vi har ikke den ønskede autorisationsbesætning, men det skal ikke forhindre os i at få gennemført en god træningssejlads.

Jackie afgiver inden afgang fra Rønne sin 5-punktsbefaling for dagen så alle kender de aktuelle forhold og deres opgaver under sejladsen.

Dagen byder på havnemanøvrer, hvor vi træner i anløb af kaj med snævre pladsforhold og sejlads ad en rute, som Jackie har planlagt for dagen.

Undervejs oplever vi ”mand over bord” eller bjærgemærs som vi kalder det, hvor en bøje kastes over bord.

Navigatøren skal nu hurtigst muligt vende Hjortø og sejle tæt forbi bøjen under hensyntagen til vind- og strømforhold for at en af gasterne kan få fat i bøjen ved hjælp af en bådsmandshage og tage den om bord.

Brand på fordækket og senere agterdækket er vi heller ikke øvelsesmæssigt forskånet for. Vi skal hurtigst muligt rulle brandslangerne ud og tilslutte dem brandhydranterne – brandhanerne, og slukke ilden.

På turen bliver vejret pludselig ændret og tæt tåge indhyller skibet – det vil sige gardinerne rulles for på broen så navigatøren udelukkende kan sejle skibet ved hjælp af instrumenterne og instrukser til sin rorgænger. Palle står under øvelsen på åben bro og kan gribe ind, hvis kan finder det påkrævet.

Blindsejladsen skal Jackie gennemføre på såvel åbent vand som ved anløb og afgang fra havn.

Klokken 16 anløber vi kaj for sidste gang og vi kan se tilbage på en velgennemført sejlads med stor ros til Jackie.

Hvis de kommende sejladser fortsætter på denne måde, har vi ingen grund til bekymring, og vi kan om kort tid stå med en ny fartøjsfører, konstaterer Palle som afslutning på dagens evaluering og ønsker alle et godt nytår.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring