Når Hjemmeværnssoldaten skal erlægge mere end de lovpligtige 24 timer, så kræver det en god balance imellem arbejde, familie og HJV. Nogle vil måske se indholdet separat, men for at opnå balance og mening, er det vigtigt som HJV-soldat, at få indholdet til at flyde sammen, med henblik på at tage det individuelle lederskab, samt for at få skabt og eksekvere det gode og tilfredsstillende liv som vi alle bør gøre krav på.
Jæger 200 Lars Møller har netop gjort sig nogle tanker om emnet på det mere lavpraktiske plan, hvorfor Kompagniet mente, at Lars via et foredrag, kunne give vores folk lidt mentalt input til at tage lederskab til at få bedre integration imellem familie, arbejde og HJV, og derved få et liv i balance. LM tog i foredraget således afsæt i seneste udgivelse; "Tænk som en kriger"!
Foredraget blev skudt i gang med en solid "apetizer" af et fotoshow med filmklip.
Udgangspunktet for alt lederskab, samt i øvrigt et godt og tilfredsstillende liv er, bevidstgjorte og emotionelt robuste mennesker, indledte LM. Mental robust betyder ikke, at man kan klare alt uden at mærke sig selv og andre, eller at man kan kæmpe sig igennem alle udfordringer. Det betyder derimod at man rationelt, bevidst og med vilje, håndterer akkurat det, man har besluttet sig for at ville håndtere. Der er ikke andet man vokser så meget af, som at gøre det man har lovet sig selv. Med den rette krigerindstilling kan vi på den måde nå de mål vi virkelig ønsker os, og det er grundlaget for al eksekvering.
Som jæger lærte LM at håndtere stort mentalt pres og vanskelige udfordringer. Nu giver han sine erfaringer og sin viden videre til alle, der gerne vil lære at tænke som en elitesoldat. Med udgangspunkt i at kigge ind i sig selv, og tage ansvaret for ens egen trivsel, således at man opnår en øget mental robusthed og en stærkere selvbevidsthed, får man et indblik i mentalt arbejde og fokusering, og hvordan man kan arbejde med det. Afklaring om målsætninger, prioriteringer og problemløsninger, styrker den enkeltes handlekraft i sit virke som HJV-soldat, og som civil med familie og arbejde.
Krigeren kendetegnes på 9 dyder!
1. Krigeren er proaktiv
Krigeren er proaktiv, beslutter sig for hvordan han/hun vil opfatte sig selv og opfattes af andre. Det betyder, at han/hun lever i overensstemmelse med sine værdier, der ikke er til diskussion. Han/hun bruger ikke kræfter på at måle sig med andre, men vælger sin egen vej.
2. Krigeren er ærlig, åben og modig
Fordi krigeren lever efter faste principper, er krigeren ikke bange for at være ærlig og dele ud af sig selv. Hvis krigeren begår fejl, ved krigeren, han/hun havde de bedste intentioner, og at fejlen er læring, der styrker krigeren fremadrettet. Krigeren behøver ikke bære masker, men kan åbent vise sig selv til andre. Det kræver mod, men det skaber også respekt.
3. Krigeren er holistisk.
Krigeren tænker i helheder, og er meget bevidst om sit bidrag til de fælles mål. Krigeren ved, at alle har funktioner og er specialister på hver deres område. Krigeren kan tænke på tværs og finde frem til de bedste løsninger.
4. Krigeren er vedholdende
Krigeren er ikke bange for at arbejde hårdt og holde ud. Nogle gange gør det lange seje træk hele forskellen. Krigeren ved, at de bedste resultater tager tid, men at de er værd at kæmpe for. At nå målet er krigerens belønning.
5. Krigeren er indflydelsesrig
Krigeren går ikke op i magt og positionering, men dedikerer sin tid til at opnå indflydelse. Krigeren ved, at det ofte er nødvendigt at adskille følelser fra opgaver og situationer. Krigeren viger ikke tilbage fra konfrontationer, og ved at ærlig dialog optimerer teamets resultater.
6. Krigeren er empatisk, loyal og næstekærlig
Selvom krigeren er udfordrende i sin kommunikation, betyder det ikke, at krigeren ikke tager følelser med sine overvejelser. Tværtimod er krigeren forberedt på, og åben over for andres følelser, og er bevidst om, at angsten for ikke at slå til er en udfordring for mange. Krigeren er loyal over for sit team, krigeren viser tillid og bærer ikke nag. Krigeren holder fokus på muligheder og de bedste løsninger.
7. Krigeren kan lede og opfattes som en naturlig leder
Krigeren opfattes som en naturlig leder, fordi krigeren er ærlig og lever i overensstemmelse med sine principper. Det skaber autoritet, og krigeren er ikke bange for at tage ansvar. Krigeren er dog også åben over for at lade andre lede – det afgørende er altid målet. Krigeren føler ikke tab af status ved at anerkende andres gode ideer og vise samarbejdsvilje.
8. Krigeren plejer sine relationer
Krigeren ved, at både arbejdskammerater, venner og familie er vigtige dele af hans liv. Krigeren er bevidst om sine relationer og rækker ud. Krigeren giver hjælp og er ikke bange for at bede om hjælp. Krigeren ved, at menneskene i krigerens liv er betydningsfulde.
9. Krigeren er kompromisløs
Krigeren gør intet halvt og motiveres af at opnå resultater. Krigeren genkender hurtigt modstand og sætter alt ind på at bekæmpe den – det gælder både indre og ydre modstand. Krigeren omsætter ord og principper til handling, så enhver strategi kan føres ud i livet.
Således endte en hyggelig, og berigende aften for 45 motiverede HJV soldater, som i samlet flok rejste sig for at bifalde foredragsholder Lars Møller – Jæger 200, med de varmeste anbefalinger.
Artikel: Nick Uhlmann & Søren Kæseler