Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Sommerkursus 2017

Søndag den 2-6-2017 tog 4 friske kriger fra MOTOV Jonstrup over til eventyrland (Nymindegab) for at gennemfører ”Conduct after Capture” og ”Taktisk Sanitet for enkeltmand”.​

12-07-2017
Taktisk Conduct after Capture og Taktisk Sanitet for enkeltmand.

Søndag den 2-6-2017 tog 4 friske kriger fra MOTOV Jonstrup over til eventyrland (Nymindegab) for at gennemfører ”Conduct after Capture” og ”Taktisk Sanitet for enkeltmand”. CAC var et meget stillesiddende forløb, som gav store udfordringer i forhold til at modtage undervisning i meget specifik område. Dog formåede de to instruktører at gøre undervisningen spædende og samtidig kunne vi gå derfra med en viden om, hvordan vi skal forholde os, hvis man kommer ud for en tilfangetagelse. 

Endelig kom tirsdagen hvor vi skulle starte på TSE for enkelmand. Vi gik lidt rundt og havde lidt svært ved at få startet vores indre motivation. Dog skulle det hurtig vise sig, at den indre motivation kom frem. Vi blev samlet i vores undervisningslokale af 3 meget kompetente instruktør, som hurtigt fik lagt en energisk linje, som fik alle kursister op i højeste gear. Især de to instruktør som var tjenestegørende ved SSR. De formåede at forme undervisningen med en enorm energi, så vi oplevede det teoretiske og praktiske forløb som meget lærerig. Vi fik tilført TSE af de to instruktør med eksempler på deres egne oplevelser, både fra deres dagligdag ved SSR, men også fra deres udsendelser. Dette gav os en god forståelse for, at TSE kurset redder liv på kamppladsen. 

Under vores uddannelsesforløb fik vi en grundig gennemgang af, hvordan IFAK fungerer, dens indhold og hvor vigtigt der er, at alle mand kan anvende de forskellige komponenter den indeholder. Denne IFAK burde være en standart udrustning hos alle HJV soldater. 

Under det teoretiske forløb blev vi især af de to instruktør fra SSR sat godt ind i, hvordan vi arbejder med <C>, samt hvordan vi efterfølgende arbejder videre med den såret ved at anvende ABC på kampladsen. Nødflytningsmetoderne fik vi også en demonstration på, og dette skulle vise sig, at vi fik brug for i det praktiske forløb. Vi blev testet i en teoretisk skriftlige prøve, hvor vi skulle besvare 20 spørgsmål. Dette havde vi 20 min til at svare på. Heldigvis bestod alle, så vi kunne forsætte den praktiske prøve. Den praktiske prøve bestod i, at vi skulle anlægge Tourniquet på arme/ben på 30 sek. Dette skulle dog kunne udføres med fuld feltmæssig udrustning og hansker. Her gik det også godt for alle deltager. 

Efter de teoretiske og praktiske test/prøve afgik vi fra skoleområdet ud i øvelsesområdet. Her skulle vi nu have overføret vores teoretiske gennemgang over i en feltmæssige kunnen. Vi blev delt inde i to patruljegrupper, hvor vi blev udsat for både angreb bestående af både direkte ildkamp og sprængninger. Dette udløste selvfølge sårede, hvor instruktørende kunne følge med fra sidelinjen, hvordan vi i grupperne arbejdede sammen under pres, og hvordan vi fik anvendt <C> og ABC på kamppladsen. Dagen kulminerede med, at en af vores kyndig instruktør blev figurant med en yderes realistisk sminkning, som gjorde, at vi troede at han faktisk var blevet hårdt såret. 
Under alle vores handlebane momenter fik vi gode og brugbare tilbagemeldinger fra vores instruktør. 

Konklusionen på dette TSE kursus er, at vi som hjemværnssoldater er blevet godt rustet til at anvende TSE på en funktionel måde, som i sidste ende kan være med til at redde liv på kamppladsen. Vi har fået forståelsen for, hvor vigtigt det er, at den moderne soldat er klædt på til at yde førstehjælp ude ved kamppladesen. 
Det har været et godt og tilrettelagt kursus men selvfølgelig er der plads til forbedringer, men vi er alle taget hjem med en masse viden, som vil kunne komme alle til gavn ved underafdelingerne. Dette kursus vil vi anbefale, at alle afsætter tid til at få taget. Selvom vi ved, at der er en del hjemværnssoldater som ikke ser et formål med at tilegner sig viden på førstehjælpsområdet, så redder dette kursus liv. Hvis man har soldater ved underafdelingerne, som drømmer at blive udsendt, så er det yderste relevant, at de gennemgår dette kursus. 
Selvom man ikke skal udsendes, så vil vi anbefale, at så mange som muligt kommer på dette kursus. Man kan så efterfølgende træne de forskellige handlebaner hjemme ved underafdelingerne, eller ligge det ind i et fast forløb i øvelserne men afholder i løbes af året. 
Tak til Claus, Johnny, Martin for godt samarbejde og god kampånd under dette TSE kursus. 

Skrevet af 

Mike Motet 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring