Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Skydning til søs, en kold fornøjelse.

Flotillen havde i weekenden skydeuddannelse til søs for to gaster, der var blevet fanget i overgangen mellem den gamle og den nye LPU.

12-02-2017
Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse (LPU) er revideret og har fra 01. januar 2017 fået ny struktur. For Marinehjemmeværnet (MHV) ser strukturen således ud:
LPU 1, MHV intro
LPU 2, Værnsfælles modul
LPU 3, Speedbådscertifikatkursus, dæksgastkursus, MHV skydning og Short Range Certificate (SRC)
LPU 4, SURVEX (eller SURVEX lignende sejlads)
 
Modulerne skal gennemføres i den nævnte rækkefølge LPU 1-4. LPU 3 skal gennemføres i den skitserede rækkefølge. Dog kan SRC indenfor LPU 3 gennemføres uafhængigt af øvrige kurser i LPU 3.
 


 
Den teoretiske del af undervisningen fandt sted torsdag aften, hvor der også blev tid til at repetere våbenbetjening for gasterne.
Fredag aften sejlede besætningen, MHV903 HJORTØ, til Hasle, så der ikke skulle bruges tid på forlægning lørdag, hvor den praktiske del af skydeuddannelsen skulle foregå. Vi var 9 i besætningen ud over skydelæreren, Jes, og de to skytter, og turen til Hasle forløb ganske stille og roligt. Før sengetid gik fartøjsføreren, Palle, lige våbenbetjeningen igennem med kommandoer til skytterne, så det var helt friskt i erindringen til lørdagens skydninger.
Lørdagen startede med mønstring på kajen under ledelse af Kenneth, der er under uddannelse til fartøjsfører. Derefter afgik Hjortø planmæssigt til skydeområdet mellem Hasle og Hammerhavn. Palle gav sin befaling og alle blev tildelt en funktion i forbindelse med skydningen. Det er et stort setup, når vi skyder til søs, for vi må i princippet skyde hvor vi vil, når bare der er et frit område med en diameter på 2 sømil og et sikkerhedsområde med diameteren 3 sømil. Her er radaroperatørens pligt at sikre sig, at disse områder er fri for fartøjer af nogen art og melde om ændringer af dette billede. På åben bro står en luftobservatør og holder øje med, at luftrummet er frit. Ud over disse sikkerhedsforanstaltninger, er der også en våbenleder (svarer til sikkerhedsbefalingsmand) per skytte. Der må i øvrigt kun være en skytte ad gangen. Våbenlederens ansvar er at sikre sig, at det øjeblikkelige fareområde er frit, og at skytten aldrig sigter nærmere på skibet end 30 grader.
 
Ud over skydningerne fra Hjortø skal skytterne også gennemføre skydninger fra gummibåden, så eftermiddagen blev tilbragt sejlende rundt om sømålene i en bidende kulde. Mads var gummibådsfører og han var gennemkold af at sejle på trods af at alle havde anlagt gummibådsdragterne. Da skydningerne var afsluttet og gummibåden blev taget ombord igen, var det tid til at sejle tilbage til Rønne og afmønstre.
De to gaster bestod LPU3 skydningen og er nu fuldt uddannede gaster. Tillykke til Tobias og Peter, vi glæder os til at sejle med jer igen.

Fakta

Alle der optages i Hjemmeværnet og som ikke af aftjent værnepligt, skal gennemfører lovpligtig uddannelse inden de første 3 år.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring