Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Pressemeddelelse

​Alle Marinehjemmeværnets medarbejdere markerede opstarten på den nye organisation ved en nytårsparole på Korsør Flådestation 4. januar

Omkalfatring af Marinehjemmeværnet

Ved årsskiftet overgik Marinehjemmeværnet til en helt ny organisation med den største organisationsændring i værnets historie. Hele den ansatte struktur i Ringsted, Aarhus og København er ændret radikalt, og flertallet skal flytte til Flådestation Korsør.

19-01-2017

​Af Marinehjemmeværnet, foto Ole Friis

Forsvarsforliget 2013 – 2017 indebar, at Hjemmeværnet skulle gennemføre en omfattende budgetanalyse. Analyseopgaven blev løst i et samarbejde med Deloitte og resulterede i en række anbefalinger, som efter politisk beslutning i vidt omfang nu er blevet realiserede – blandt andet i Marinehjemmeværnet.

En fladere organisationsstruktur
Det betyder, at der fra første januar i år kun er én myndighed i det frivillige maritime værn, nemlig ’Marinehjemmeværnet’. De to Marinehjemmeværnsdistrikter i henholdsvis Aarhus og Ringsted samt det såkaldte ’Rederkontor’ i København nu er lagt sammen. Alle opgaver har været oppe i luften og er landet i en helt ny struktur, der skal kunne imødegå en reduceret bemanding.

”Vi gennemfører lige nu den største organisationsændring i Marinehjemmeværnets historie. Alle vores opgaver skal videreføres, og vi har gjort alt for at skrue en forenklet organisation sammen med en fladere struktur og en mere fokuseret opgaveløsning for hele landet”, forklarer Chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen, som tilføjer, at ændringen alene omfatter Marinehjemmeværnets fastansatte struktur og søges implementeret med minimum indvirkning på de 37 operative flotiller med værnets over 5.000 frivillige.

En myndighed med fire sektioner
Det nye Marinehjemmeværn skal fortsat drifte og udvikle de 37 flotiller og samarbejdet med partnere indenfor og udenfor Forsvaret. Det vil fremover ske fra fire helt nye sektioner:

”Vi kører ufortrødent videre. Marinehjemmeværnets kalender er fyldt, og beredskabet er intakt. Vi fortsætter vores planlægning af aktiviteter og fastholder vores indgåede aftaler. Vores frivillige medlemmer, vores samarbejdspartnere og ikke mindst vores ansatte skal nu vænne sig til at navigere i den nye organisation”, siger Henrik Holck Rasmussen.

Udflytning til Korsør Flådestation
Det nye Marinehjemmeværn skal efter planen flytte til Korsør Flådestation med størstedelen af staben, samtidig med at man fastholder et element i Aarhus.

”Planen for udflytningen til Korsør er ikke klar. Vi må vente lidt med at blive en del af det maritime miljø på Flådestationen, så der vil altså være ansatte i både Ringsted og på Kastellet et stykke tid endnu”, fortæller Henrik Holck Rasmussen.

Kommandøren ser frem til at samle medarbejderne fra de to geografier på Sjælland i Korsør, så den tiltænkte organisation kan komme til at virke efter hensigten. Det blev også understreget, da alle ansatte i Marinehjemmeværnet markerede overgangen til den nye organisation ved en nytårsparole på flådestationen 4. januar.

Med sammenlægningen af de tre myndigheder til én er der rigtig mange opgaver, der skifter hænder og nye samarbejdsrelationer, som skal falde plads. Omstillingen betyder introduktion af ensartede og forenklede stabsrutiner og stiller store krav til stabens faste medarbejdere - men kommandøren er optimistisk: ”Vi har glædet os til at komme i gang, og vi har gjort alt for, at overgangen bliver så smertefri som muligt for vores frivillige og vores samarbejdspartnere i denne spareøvelse”, pointerer han.

Fakta
Marinehjemmeværnet:

  • har 5.178 medlemmer heraf 2.388 særligt aktive.
  • råder over 30 grå fartøjer, 41 gummibåde og to indsatsfartøjer.
  • løser i samarbejde med Søværnet opgaver inden for redning, havmiljø og bevogtning - og i 45 weekender årligt er to fartøjer på søen for farvandsovervågning. 
  • støtter politi og Skat, når de skal patruljere til søs for at håndhæve reglerne blandt fritids- og erhvervssejlere. Der blev i 2016 til i alt 174 sejladsdage.
  • har frivillige besætninger i hele landet, som er parate til at rykke ud hele døgnet inden for en time, hvis liv eller havmiljøet er i fare. Det skete 63 gange i 2016.

 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring