Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Stor hjemmeværnsøvelse på Københavns Vestegn

Første weekend i marts har Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn, som en del af en samlet øvelse på hele Sjælland, trænet indsættelser i krise.

05-03-2023

"Danmarks sikkerhed er i stigende grad afhængig af Hjemmeværnet. Med ansvar for at beskytte vigtige mål og støtte allierede soldater, er Hjemmeværnet nu en helt central del af forsvaret", forklarer professor Peter Viggo Jacobsen. Han uddyber, at Hjemmeværnets rolle er vigtigere end nogensinde før, og weekendens feltøvelse øvelse på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm vil være med til at styrke Hjemmeværnets militære færdigheder og samarbejde på tværs af myndigheder."

Det er netop sådan et scenarie vi har øvet os på i denne weekend. Vi er i et fredsscenarie, hvor vi skal passe på samfundsvigtige installationer, overvåge ansvarsområdet samtidig med, at vi forbereder os på værtsnationsstøtte.

Under øvelsen blev deltagerne udsat for mange forskellige indspil herunder terrorlignende handlinger med tilskadekomne, demonstrationer, henvendelser fra journalister og borgere, aflevering fra civile af mistænkelige genstande og flyvning med droner ind over de bevogtede områder.


På den måde får vi afprøvet vores reaktionsevne på komplekse situationer, som vil bidrage til at styrke opgaveløsningen og skabe større robusthed i fremtiden.  Når vi står med udfordringerne, skaber vi erfaringerne og forudsætningerne for vores videre udvikling og uddannelse ude i enhederne. Udtaler distriktschef Oberstløjtnant Henrik Gustafsson.

Og han fortsætter Det er gennem realistiske øvelser, at vi skaber rammerne for at uddanne, øve og udvikle Hjemmeværnet, så vi er klar til at træde til, når noget uventet eller ekstraordinært opstår.

Grundlæggende skal det gennem øvelsen sikres, at den enkelte hjemmeværnsmand opfylder de krav, der skal til for at kunne løse hjemmeværnets kerneopgave, som er bevogtning. I den forbindelse forventes det, at vi i Hjemmeværnet kan bevogte et objekt som for eksempel kritisk infrastruktur eller en kaserne, hvor kun berettigede personer får adgang, ligesom det også forventes, at vi kan yde førstehjælp og kan skyde med gevær. Vi har under øvelsen blandt andet certificeret næsten 100 soldater således de er indsættelsesklar i lokalområdet ved Københavns Vestegn hvis det skulle blive aktuelt.


Under øvelsen har store dele af det samlede beredskab ved Københavns Vestegn øvet sammen således var både Københavns Vestegn politi, Hovedstadens brandvæsen og Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn indsat sammen under øvelsen.

"Jonstruplejren skaber perfekte rammer for indsættelser og uddannelse i et større setup. Her er der både plads til planlægning, uddannelse og føring samt logistisk støtte og indkvartering og samtidig med mulighed for bemanding af et komplet plan- og operationscenter. Jeg har glædet mig over at komme rundt og se det gode arbejde, der bliver gjort og få hilst på jer og jeg glæder mig lige så meget til i det kommende år at følge de aktiviteter, som skal bygge bro til at vi kan spille hinanden endnu bedre i det nationale beredskab, afslutter distriktschef Henrik Gustafsson."

 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring