Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Soldaterfærdigheder, samarbejde og sammenhold i fokus ved Blå Negl

Patruljeøvelsen Blå Negl fandt sted i området omkring Horsens og Juelsminde i weekenden 24.-26. februar. Hærhjemmeværnsdistrikt Kbh. Vestegn var repræsenteret med både presse og patrulje.

26-02-2023

​For 25. gang havde folkene bag patruljeøvelsen Blå Negl nøje planlagt et program, som bød på særdeles strabadserende fysiske og mentale udfordringer for de 300 gængere fra ind og udland.

Fra Hærhjemmeværnsdistrikt Kbh. Vestegn har der tidligere været deltagelse, og i år havde både presseteamet og gænger-gruppen deltagelse fra distriktet.


For eksempel deltog Chris Pickerling fra MOTOV Jonstrup som gænger sammen med en hjemmeværnskollega fra Hærhjemmeværnsdistrikt København. Derudover deltog Nina Flindt Temte fra INFOELM deltog i presseteamet sammen med sin kører Keld, som er IT-SPEC2.


”Det var første gang, jeg deltog i Blå Negl, og jeg vidste helt ærligt ikke helt hvad jeg gik ind til. Jeg var godt klar over, at det var stort set-up, men at det var så internationalt overraskede mig virkelig. Jeg kom rundt til mange af posterne, og talte med både gængere, øvelsesledelsen og Hunter Force Folk, og det var super spændende at møde alt lige fra konstabelelever, garvede logistikfolk til en ung kvindelig hovmester, som inviterede på varm the i messen på marinhjemmeværnets fartøj i Juelsminde”, fortæller en træt men glad Nina Flindt Temte kort efter øvelsens afslutning.



40 km med Blå Styrke i hælene
De gængere, som repræsenterede Hjemmeværnet skulle ud på en 20 km rute, mens weekendens menu for de professionelle soldater stod på en 40 km rute – altså såfremt de ikke læste kortet forkert eller blev jagtet væk fra den planlagte rute af Hunter Force-styrken, også kaldet Blå Styrke. Gængerne kunne vælge at deltage i enten 2-mandshold eller 6-mandshold.
Gængerne var kun på farten i døgnets mørke timer, mens de skulle søge i skjul for Blå styrke i dagtimerne, da Blå Styrke var på farten i selskab med både droner og hunde i alle døgnets 24 timer.

Blev et hold spottet af Blå Styrke inden for få meter, vankede der minuspoint til gængerne, hvorefter de kunne fortætte på ruten.



Samarbejde og skills blev testet
Gængerne skulle heller ikke i år snydes for en række forskelle udfordringer på 10 forskellige poster for 40-km rutens vedkommende.

På posterne blev gængerne udfordret i blandt andet våben-puslespil på en post arrangeret i samarbejde med tyske soldater. Her skulle holdene på tid samle fire våben, heraf to tyske, med alle våbendelene liggende på borde et stykke derfra.

Vandpassage og rapelling er efterhånden obligatoriske komponenter ved Blå Negl, og rapellingen foregik i år fra en lokal virksomheds kornsiloer med god hjælp fra spejdere med speciale i klatring. Der blev også budt op til dans med håndgranatkast, præcisionsskydning, mørkenavigation fra gummibåd, førstehjælp og pælestik med Marinehjemmeværnets kraftige tovværk. Ved hver post blev holdene tildelt et antal point efter deres præstation, så for de mere konkurrenceoptimiske soldater var der indbygget særlig motivation.


Kompetencer vedlieholdes
Udover at træne de soldaterfaglige færdigheder hos såvel gængere som Blå styrke, havde øvelsen til formål at træne alle funktionsniveauer fra den menige hjemmeværnssoldat til distriktsstaben i emmeværnsdistrikt Sydøstjylland. Der blev blandt andet øvet føring, befalingsudgivelse og -modtagelse, logistisk støtte, signaltjeneste samt informations- og pressetjeneste.

På den måde trænes alle på det niveau, de skal bruges, hvis der bliver behov for det, og kompetencerne vedligeholdes.

Blå Negl foregik i et stærkt internationalt miljø med deltagelse af hjemmeværnssoldater og soldater fra 11 lande. Særligt 6-mandsgruppen fra Portugal var langt hjemmefra, og de mente at vejret var til den lidt kølige side, men til gengæld fejlede hverken deres humør, motivation eller gejst noget.

Og mon ikke de, ligesom rigtig mange af de andre deltager komme igen til næste år.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring