Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Optagelse i Hjemmeværnet

Hverveaktiviteter under Airshow 2014. Arkivfoto af Lars Holm.

Hjemmeværnet løser krævende opgaver, der er afgørende for, at samfundet kan fungere. Derfor stiller vi en række krav til vores ansøgere, før de kan blive frivillige. Og derfor tager ansøgningsprocessen normalt mellem to til fire måneder.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Optagelse i Hjemmeværnet

​Hjemmeværnet løser krævende opgaver, der er afgørende for, at samfundet kan fungere. Derfor stiller vi en række krav til vores ansøgere, før de kan blive frivillige. Og derfor tager ansøgningsprocessen normalt mellem to til fire måneder.
 

Grundlæggende er Hjemmeværnet for alle

Men der er en række forhold, der kan påvirke muligheden for at blive medlem af Hjemmeværnet. De er relateret til ansøgerens helbred, evtuelle sager i strafferegisteret og øvrige forhold, der kan gøre, at man ikke kan godkendes som medlem. Hver ansøgning vurderes individuelt forud for medlemskab.

Hjemmeværnssoldaterne skal fysisk være i stand til at udføre de mange forskelligartede opgaver, Hjemmeværnet kan blive sat til. Derfor skal man i første omgang kunne gennemføre grunduddannelsen. Efter man har gennemført grunduddannelsen, vil man kunne løse opgaver i forhold til sine stærke sider.
 
Hjemmeværnet er en militær organisation. Det betyder, at samfundet har et særligt behov for, at de personer, der godkendes til medlemskab, er værdige til den tillid, det er at have adgang våben. Derfor vil for eksempel straffelovsovertrædelser kunne betyde, at man ikke bliver godkendt til medlemskab af Hjemmeværnet.
 
vistillerop.dk kan interesserede tage en anonym test, der giver en indikation af, om han eller hun er egnet til optagelse i Hjemmeværnet. Tag egnethedstesten her.  
 

Ansøgningsprocessen

Ansøgningen om at blive frivillig i Hjemmeværnet følger en fastlagt proces. Det sikrer, at ansøgeren får svar på sine spørgsmål, og at Hjemmeværnet får de nødvendige informationer til at vurdere ansøgningen korrekt.
 
Første skridt er at udfylde kontaktformularen eller at give sine kontaktoplysninger til Hjemmeværnet ved et hvervearrangement. Inden for kort tid bliver ansøgeren kontaktet af en rekrutteringsofficer fra samme lokalområde, der kan besvare indledende spørgsmål. Hvis man fortsat er interesseret, gennemføres en orienteringssamtale, hvor ansøgerens forventninger til Hjemmeværnet og vice versa bliver gennemgået. Ansøgeren vil i detaljer kunne få viden om krav og tilbud. Når det er gjort, udfylder ansøgeren sammen med rekrutteringsofficeren den formelle ansøgning til Hjemmeværnet.
 
Processen med at vurdere en ansøgning tager normalt 2-4 måneder. Der skal indhentes oplysninger fra en række offentlige instanser og et uvildigt distriktsudvalg, udpeget af kommunerne, skal tage endeligt stilling til ansøgningen. Hvis der er sundhedsmæssige eller strafferetlige forhold i forbindelse med ansøgningen, der kræver yderligere sagsbehandling, kan processen blive forlænget.

 Krav til nye medlemmer

  • ​Du skal være fyldt 18 år.
  • Du skal være dansk statsborger eller h​ave boet i Danmark i mindst 5 år.
  • Du skal have en rimelig fysik.
  • Du skal findes egnet til tjeneste.

 Fakta 2014

  • ​Nye medlemmer: 1377
  • Nye medlemmer under 30 udgjor​de 60 %.
  • Nye kvindelige medlemmer udgjorde 20%.
  • I 2013 brugte en frivillig i gennemsnit 164 timer på hjemmeværnsaktiviteter. ​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring