Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foredrag om Hvidstensgruppem, heltene som "kicked the germans butts

Esk.266 markerede denne triste dato med foredrag om Hvidstengruppen, fortalt af: A.C.Nielsen fra Nordjylland.

10-04-2018
Skrevet af: ROF- OS. Susanne Guldhammer.
 
IMG_7896 C1.JPG
 

Eskadrille 266 var denne aften samlet på Jørgen Maarbjergs foranledning. Jørgen er eskadrillens tornado, og syntes, at det ville være passende med et foredrag om modstandsbevægelsen netop på denne aften. 

Jørgen har kendt Aksel C. Nielsen i mange år via Hjemmeværnet, og vidste at denne mand var genial til at fortælle om vores kendte jyske modstandsgruppe, Hvidstengruppen. Derfor var Aksel C. Nielsen inviteret til at fortælle om gruppens opståen og virke under krigen, lige indtil gruppen på allertragiske vis blev myrdet af tyskerne. 

Med mod og mandshjerte (hvorfor finder I senere ud af) troppede Aksel op i lokalerne for at fortælle om vores lokale helte, og deres værdifulde livsfarlige arbejde for Danmark. 

Ud af det blå får man ikke sådan en viden, og det har krævet mange timer med næsen nede i bøgerne for at skaffe sig det ekspertkendskab, der skal til, for at man bliver ekspert på modstandsbevægelsen og i særdeleshed Hvidstengruppen. 

Faktisk så meget ekspert, at Anne Grethe Bjarup Riis i 2012 kontaktede Aksel i forbindelse med sin film om gruppen, for at knytte ham til filmen som historisk konsulent. Et kæmpe cadeau til en kender og formidler af vores modstandsfolks gøren og laden. 

9. april. Alle har vi en holdning til denne dato. Men ikke alle kan fortælle om denne tid, som Aksel C. Nielsen kan. Ikke at Aksel var modstandsmand under krigen,,,men hans far var, og dermed ligger det i blodet nedarvet som HISTORIEN SKAL FORTÆLLES.

 

 IMG_A.JPG
 

Aksels interesse startede med, at faderen var modstandsmand i de 5 forfærdentlige krigsår. Et at de stærkeste og første minder herfra var, at faderen strengt sagde: ”Denne kagedåse rører du ikke ved.” Lille Aksel, født i 1941, rørte aldrig denne mystiske grønne dåse, som i øvrigt stod over komfuret i skabet sammen med alle de andre kagedåser. 

Første senere fandt Aksel ud af, at dåsen indeholdt rationeringsmærker til de danske nedkastede faldskærmsagenter, som var blevet uddannet i England. Senere i sit voksenliv gjorde Aksel tjeneste i Flyvertakstik Kommando indtil 1962, hvorefter der fluks indløb en anmodning til Hjemmeværnet, om at blive medlem af det stedslige luftmelderkorps. 

I Danmark var Aksel i 1967 med til at stifte Aalborg Faldskærmsklub, hvor han blev formand, og senere blev formand for Landsorganisationen for samme i 4 år. Fra 1974 og til 2001 var Aksel chef for luftmeldeeskadrille Aalborg. Pt har kassér-jobbet i Forsvarsmuseet i Aalborg Aksels fulde opmærksomhed,,,dog kun når hustruen er ude af huse til sit job som frivillig i en Røde-Kors genbrugsbutik.

Den førnævnte modighed består hermed i at Aksel listede af til esk. 266, netop på denne aften på sin bryllupsdag. Citat fra vores foredragsholder: ”Jeg har en meget forstående hustru, som passer på mig.” og fortsætter -og så har hun fået blomster i dag.

Aftenen den 9. april 2018 i tyskernes egen bygning sluttede med, at vores forsyner Per Tordrup takkede vores foredragsholder med følgende ord: ”Tak for et fantastisk og informativt foredrag.”

Lige inden rømningen af bygningen faldt disse lune ord fra Aksel: ”Altså, Jeg bor i Torslev,,,men på nordjysk hedder det altså Tårsleeeee, å nu ska a jæm.”

IMG_7891 B.JPG
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring