Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

En gruppe af demonstranter nærmer sig porten mens soldaterne bag porten gør sig klar til konfrontationen. ​(Foto: C. I. Bronér)​

Klar til de skarpe opgaver

Voldelige demonstranter, fulde folk og et hav af hjemmeværnssoldater indtog Høvelte Øvelsesterræn lørdag d. 9. marts.

10-03-2019

​Af C. I. Bronér

Brostenene flyver gennem luften til lyden af demonstranternes kampråb. De hamrer ned mellem de kampklare soldater, som trækker sig længere tilbage for ikke at blive ramt. Demonstranterne flår i porten for at få den op, og den metalliske klang blander sig med deres slagord; "Militærkontrol skaber mere vold", "Skrid hjem med jer!" og "Danmark ud af Baltikum". Midt i al kaosset får en demonstrant klemt sig ind gennem porten, og soldaterne rykker frem for at stoppe ham, inden han kommer for langt væk. 

Det lyder voldsomt, og på afstand ser det også voldsomt ud, men virkeligheden er en anden. Brostenene er af skumgummi, og demonstranternes peberspray er barberskum. Selve demonstranterne er hjemmeværnsfolk i forklædning, som skal teste deres kollegaers færdigheder. Soldaterne på indersiden af hegnet kommer fra Hjemmeværnsdistrikterne Nordsjælland og Københavns Vestegn, og demonstrationen er en del af årets første certificeringsøvelse, hvor det kontrolleres, om soldaterne har de færdigheder, det kræver for at være en del af Hjemmeværnets Beredskabsstyrke.


I forbindelse med gennemsøgning af biler, skal fører og passager også visiteres. Her foregår det bl.a. ved hjælp af metaldetektorer. (Foto: C. I. Bronér)

Øvelsen startede lørdag morgen med træning af færdigheder i forskellige stationer, hvor der blandt andet blev trænet førstehjælp til sårede og visitering af personer og køretøjer. For at være en del af beredskabsstyrken skal soldaterne have gennemført forskellige aktiviteter, der skal sikre, at de har de kompetencer, der er nødvendige. Af disse aktiviteter er certificeringsøvelsen den store, der for mange er sidste skridt mod at blive en del af styrken. Beredskabsstyrken er Hjemmeværnets akutte enhed, der kan indsættes i bevogtningsopgaver med kort varsel for at støtte det danske totalforsvar. Det er nu andet år, at der er soldater i de to distrikter, der er blevet certificeret.


​Lige så snart soldaterne er ankommet til det område, der skal bevogtes, skal detaljerne vedr. bevogningen på plads. Her ses to førere i færd med at lægge planer. (Foto: C. I. Bronér)

Da Beredskabsstyrken skal kunne indsættes med kort varsel, betyder det, at det ikke er til at vide på forhånd, hvad man kan blive udsat for, når man bliver indsat. Derfor er certificeringsøvelsen tilrettelagt på en sådan måde, at soldaterne skal udsættes for så mange forskellige scenarier som muligt. I løbet af øvelsen konfronteres soldaterne med alt fra sure naboer og fordrukne vagabonder, til droneoverflyvninger og voldelige demonstrationer. Det er vigtigt, at soldaterne holder hovedet koldt og agerer fornuftigt i disse situationer, da situationerne ellers risikerer at eskalere hurtigt.


En demonstrant er trængt ind på området, og er i gang med at sprede sine budskaber ved hjælp af sin megafon, mens to soldater prøver at standse ham. (Foto: C. I. Bronér)

At holde hovedet koldt er for eksempel vigtigt i situationen, hvor en af demonstranterne trænger ind på området. Han bliver hurtigt lagt ned af soldaterne og ført væk. Dog har det skabt nok tumult til at folkene har mistet fokus fra deres opgaver, og i mellemtiden er de resterende demonstranter løbet videre rundt om hegnet, indtil de har fundet et hul. De vælter nu ind, bevæbnet med peberspray og fængende slagord, og jagten efter dem sætter ind. Spredt rundt på området løber mændene i deres hvide dragter, mens soldaterne gør alt for at få dem stoppet. De bliver alle fanget inden for kort tid, visiteret, og ført ind i en container indtil politiet ankommer. Det stopper dog ikke demonstranterne, som stadig råber og skriger imens de banker på containervæggene for at provokere soldaterne. Larmen kan høres over hele området, og stopper først, da politiet ankommer, og kører demonstranterne væk igen.


​En demonstrant er blevet pågrebet, men det stopper ham ikke fra at bruge sin peberspray, som soldaterne prøver at vriste fra ham. (Foto: C. I. Bronér)

Når øvelsen er slut er soldaterne klar til at være en del af Hjemmeværnets Beredskabsstyrke, og dermed rykke ud, når der er brug for Hjemmeværnet i en skarp situation. Hvis det sker, vil de forhåbentlig kunne trække på de erfaringer, som de har gjort sig i løbet af denne øvelse, og dermed løse deres opgaver til perfektion. ​


Efter et slagsmål mellem to fulde mænd ligger der en tilskadekommen ude foran den ene port. Mens to soldater hjælper den sårede, sikrer resten af gruppen området. (Foto: C. I. Bronér)

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring