Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Dronningen inspicerer paraden.

H​​jemmeværnets Musikkorps Roskilde spillede Dronningens honnørmarch, da Dronningen skridtede paraden af. 

75-års jubilæum fejret med parade og honnørmarch

Hendes Majestæt Dronningen hyldede Hjemmeværnet, der i dag markerede sit 75-års jubilæum med en flot parade ved Frihedsmuseet i København. En tragisk hændelse satte dog sit præg på den mindeværdige dag.

03-04-2024

​​

Af Charlotte Baun Senholt

Fotos: Klaus Bo & Lasse Bækhus

I 75 år har tusindvis af mænd og kvinder med stor dedikation og forsvarsvilje frivilligt engageret sig i Hjemmeværnet for at være med til at passe på Danmark. 

Hendes Majestæt Dronningen var med til at fejre 75-års jubilæet, som i dag blev markeret ved Frihedsmuseet i København med en flot parade bestående af frivillige soldater fra hele landet, der i det kølige aprilsvejr blev akkompagneret af Roskilde Musikkorps klingende honnørmarcher. 

Jubilæumsbegivenheden blev påvirket af en tragisk hændelse, idet en kvindelig hjemmeværnssoldat natten til onsdag fik et ildebefindende under sin vagttjeneste ved jubilæumsteltet i Churchillparken. Trods livreddende førstehjælp gik hun bort under tjenesten. Så ceremonien blev indledt med et minuts stilhed til ære for den afdøde hjemmeværnskammerat. 

 Dronningen lykønskede Hjemmeværnet 

Hendes Majestæt Dronningen, der har været medlem af Hjemmeværnet siden 2008, udtrykte medfølelse med de pårørende til den afdøde hjemmeværnssoldat. Hun fortsatte sin tale med at sende en varm hilsen til alle de mange mænd og kvinder, der vælger Hjemmeværnet til.

”Jeres indsats fortjener den største anerkendelse og respekt. Jeg vil derfor gerne takke alle, der vælger Hjemmeværnet til og bruger deres fritid på at styrke Danmarks sikkerhed. Mange bliver frivillige i Hjemmeværnet for at yde en indsats, men ender med selv at få en masse igen​. Det husker jeg fra min egen tid i Hjemmeværnet,” sagde Dronningen og understregede: 

”I 75 år har Hjemmeværnet bidraget til at skabe tryghed og sikkerhed for danskerne, og Hjemmeværnet udgør en vigtig del af det nuværende krigs- og kriseberedskab. Vi har brug for alle 43.000 hjemmeværnssoldater – ikke mindst i en tid, hvor vi igen oplever krig i Europa, og tiderne er blevet mere usikre. Så jeg ønsker et stort tillykke med de 75 år og glæder mig til også i fremtiden at møde frivillige hjemmeværnssoldater i aktion rundt om i Danmark og i udlandet.” 

Særlig hyldest til 75-års jubilaren Kurt Dose

Dronningens tale varmede de mange fremmødte hjemmeværnssoldater. Det gjaldt ikke mindst den 95-årige Kurt Dose, som Dronningen hædrede for hans helt enestående bedrifter for fædrelandet. 

Kurt Dose fra Køge kan som eneste nulevende hjemmeværnssoldat nemlig bryste sig af at have være medlem af Hjemmeværnet siden starten i april 1949.

Dronningen overrakte Kurt det synlige bevis på hans helt igennem eksemplariske præstation – anciennitetstegnet for 75-års tro tjeneste. Det var i sandhed et stort og bevæget øjeblik for den gamle hædersmand.

 Det var et bevæget øjeblik, da Dronningen overrakte Kurt Dose 75-års tegnet. 

Forsvarsminister hyldede frivilligheden

Også forsvarsminister Troels Lund Poulsen takkede Kurt Dose for hans legendariske indsats. Men også Hjemmeværnets øvrige frivillige styrke blev hyldet.

”Tak for jeres kæmpe indsats. Der er i den grad brug for Hjemmeværnet til de mange både små og store udfordringer, vi står over for i den aktuelle sikkerhedspolitiske situation. Fortsæt med at passe på Danmark,” sagde ministeren.

Så det var en tilfreds chef for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, der sammen med kommitteret Hans Andersen (V), glædede sig over den helt igennem mindeværdige dag, som også havde deltagelse af en række indbudte gæster, herunder blandt andet tidligere Kommitterede for Hjemmeværnet, repræsentanter fra Hjemmeværnets Landsråd samt en tidligere chef for Hjemmeværnet.​​​​​​​


Hendes Majestæt Dronningen ses her sammen med en glad Kurt Dose. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring