Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Med lys i vinduet er du med til at markere befrielsen og hylde frihedsbudskabet.  

Befrielsesdatoen 4. maj har fulgt Inge hele hendes liv

4. maj er en vigtig mærkedag til minde om Danmarks Befrielse, som Hjemmeværnet holder i hævd. For informationsofficer Inge Jagd Sørensen fra Fyn har dagen en ekstra dimension – det er hendes fødselsdag.

04-05-2022
​​​​​​

Af Charlotte Baun Senholt

Som barn af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig er 4. maj en stor mærkedag i Hjemmeværnet. Netop 4. maj om aftenen i 1945 lød befrielsesbudskabet. Med krigen i Ukraine bliver vi i dag med al tydelighed ​​mindet om, at vi ikke kan tage friheden for givet, og befrielsesbudskabet om fred og frihed synes vigtigere end nogensinde.

I Hjemmeværnet holder vi hævd om traditionerne og markerer dagen med lys, kranselægning og mindehøjtideligheder ved en lang række arrangementer rundt om i hele landet.  

I København deltager Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary i Hjemmeværnets 4. maj parade på Kastellet. Kronprinsessen har været medlem af Hjemmeværnet siden 2008. 

En særlig dag
For ledende informationsofficer på Fyn, Inge Jagd Sørensen, har befrielsesdagen 4. maj en hel særlig betydning – det er også hendes fødselsdag, og i år fylder hun faktisk 75.


Inge har været aktiv i Hjemmeværnet i 55 år.

”4. maj har altid været noget særligt i min familie. Min far var aktiv i modstandsbevægelsen under krigen. Så da jeg kom til verden lige netop den dato i 1947 – ja så var det en ekstra stor glæde for ham, som også var blandt de første frivillige kompagnichefer, som blev udnævnt, da det statslige hjemmeværn var en realitet 1. april 1949. Jeg husker, at jeg som tiårig troede at fyrværkeriet ved tiårs jubilæet for befrielsen - det var til ære for mig,” fortæller Inge Jagd Sørensen.

Inge er fulgt i sin fars fodspor og har selv været aktiv i Hjemmeværnet siden hun var helt ung. Hun har haft mange funktioner – de seneste år som ledende informationsofficer ved det fynske hjemmeværnsdistrikt, hvor hun stadig er still going strong og ofte ses med sit kamera ved talrige begivenheder. 

​​​”Vi har altid markeret befrielsesdagen, og modstandsbevægelsens blå, rød og hvide farver har fulgt mig hele mit liv - det var også farverne i min brudebuket,” fortæller Inge.

Så naturligvis skal 4. maj også markeres i år – også selv om Inge har fødselsdag. Hun tager i aften til 4. maj arrangement ved Odense Kaserne, hvor der er kranselægning og Hjemmeværnets Musikkorps Syd spiller.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring