Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​De frivillige soldater fra Hjemmeværnskompagni Livjægerne har deltaget i markeringen af 80-året for D-dagen. Her ses de foran monumentet for de danske krigssejlere.  Foto: Hjemmeværnet

Hjemmeværnet var med til at markere 80-året for D-dagen

11 frivillige soldater fra Hjemmeværnskompagni Livjægerne indgik i markeringen, da 80-års dagen for den historiske invasion ved Normandiet i Frankrig i går blev markeret med en stor international ceremoni.

07-06-2024

​​​​

Af Charlotte Baun Senholt


Krigsveteraner, verdensledere og statsoverhoveder var i går samlet i Normandiet i det nordvestlige Frankrig for at markere 80-års dagen for den største søbårne invasion i historien, også kaldet D-dagen.

Men også 11 frivillige soldater fra Hjemmeværnskompagni Livjægerne var taget til Normandiet, hvor de stillede med en flot fanekommando og indgik i tre parader ved henholdsvis Utah Beach og Omaha Beach. Det officielle Danmark var repræsenteret af Hans Majestæt Kongen, statsminister Mette Frederiksen og fungerende forsvarschef, general Michael Wiggers Hyldgaard. 

Stolte over opgaven
Det er 11. år i træk, at de frivillige Livjæger-soldater fra København løfter denne ceremonielle opgave i Frankrig på D-dagen. Det er en opgave, som de er meget stolte over.  

”Det var igen en stor oplevelse for os at indgå i så flot og højtidelig en ceremoni med vores fanekommando fra Hjemmeværnet. Vi har brugt lang tid på træningen til opgaven, hvor vi også lagde kranse ved mindes-monumentet for de danske krigssejlere. Ovenikøbet tog både Kongen og statsministeren sig tid til at tale med os,” fortæller en glad og tilfreds kompagnichef Thomas Seloy fra en telefon på vej hjem fra Frankrig. 

Derudover blev der på dagen også indviet en ny mindemur for at mindes de danskere og efterkommere efter danskere, der deltog i den historiske operation, også kalder Operation Overlord.

Kongen tog sig tid til at tale med de frivillige soldater ved markeringen af D-dagen. I midten står kompagnichef Thomas Seloy.

Man skønner, at der deltog omkring 800 danske sømænd i Operation Overlord, som begyndte 6. juni 1944 med en samlet deltagelse af omkring 156.000 tropper både til lands, til vands og i luften. Det skønnes, at omkring 4.400 allierede blev dræbt på D-dagen, herunder også 20 danske krigssejlere.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring