Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnet støtter når amerikanske soldater og militærudstyr ankommer i Aarhus Havn

I de kommende uger vil amerikanske soldater og materiel være synlige ved Aarhus Havn. I den forbindelse er Hjemmeværnets frivillige soldater indsat for at yde værtsnationsstøtte.

13-01-2023

​​


I næste uge ankommer ca. 600 stk. amerikansk militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med det civile fragtskib ARC Independence. Det sker, når byen for første gang nogensinde lægger havn til værtsnationsstøtte til USA – også kaldet Host Nation Support.

Det amerikanske materiel skal efterfølgende fragtes videre til Østeuropa på landjorden på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper. Hjemmeværnet udfører i den forbindelse værtsnationsstøtte. Dels står Hjemmeværnet for al koordination med Politi og civile myndigheder og dels varetager Hjemmeværnet bevogtningen af det midlertidige militære område på land og på vandet uden for havnen.

Desuden løser Marinehjemmeværnet havnebevogtning og eskorteopgaver, mens Hærhjemmeværnet bevogter det midlertidige militære område, som oprettes på havnen når fragtskibet ankommer.
 
Det er langt fra første gang, at Hjemmeværnet løser værtsnationsopgaver – senest løste de frivillige soldater en lignende opgave på Esbjerg Havn, da USA sendte materiel gennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktivitet i Europa.

Fakta 
- Host Nation Support er med seneste forsvarsforlig blevet en helt central militær opgave for Hjemmeværnet.
 
- Host Nation Support (HNS) eller værtsnationsstøtte, går lidt forenklet ud på, at medlemslande i NATO er forpligtet til at yde støtte til allierede, når de gennemfører operationer eller øvelser i Danmark eller - som i tilfældet på Aarhus Havn - skal modtage materiel. 

- Støtten kan være alt fra sikkerhedsopgaver, akut sundhedsberedskab, logistisk støtte, praktiske forplejningsopgaver og indkvartering.Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring