Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnsskolen forbereder Forsvarets ukrainske tolke til at indgå i en militær hverdag

Med krigen i Ukraine er ukrainsktalende personer kommet i høj kurs herhjemme. Men for at fungere som tolk i Forsvaret, har man brug for en grundlæggende forståelse for den militære verden. Den opgave er Hjemmeværnsskolen sat til at løse.

10-03-2023

​​​​​​

Af Hasna Eggers, Hjemmeværnsskolen

På Uddannelsescenter Nord- og Midtjylland i Skive er 10 herboende ukrainere, der har meldt sig under Forsvarets faner som tolke, ankommet for at deltage i Hjemmeværnets Grunduddannelse, HGU.

Som en del af det at fungere som ukrainsk tolk i Forsvaret, er det et krav, at tolkene gennemfører en militær grunduddannelse, der skal give dem en grundlæggende forståelse og dannelse i den miltære verden, som de snart skal løse tolkeopgaver i. Derfor sender Forsvarsakademiet (FAK) tolkene en tur forbi Hjemmeværnsskolen, hvor de skal deltage på HGU stort set på lige fod med de andre kursister.

Pligten for Ukraine kalder
To ukrainske kvinder i 40’erne og med ca. 20 år på dansk jord så begge Forsvarets jobannonce, der søger ukrainske tolke til forskelligartede opgaver her i Danmark.

Som så mange andre ukrainere, der er bosat uden for Ukraine, føler kvinderne en pligt til at hjælpe hjemlandet i den svære situation, som landet står i.

”Der er krig i Ukraine, og det er tæt på det eneste, jeg tænker på. Jeg følger i medierne, og min fætter er i frontlinjen. Jeg har derfor søgt efter, hvor jeg har mulighed for at hjælpe, for da jeg er alene med mine børn, sætter det nogle begrænsninger”, fortæller den ene kvinde og fortsætter: Jeg trives faktisk i uniformen, selvom det er første gang, og jeg aldrig nogensinde ville melde mig til noget militært før d. 24. februar, da jeg tror på samtale frem for krig, men nu er der ingen vej tilbage. Jeg føler, at det er min pligt at hjælpe med det, jeg kan, og jeg kan sproget, kender kulturen og er fysisk stærk”.

Også for den anden kvinde er livet i uniform en hel ny verden​
”Det er ikke noget, som jeg er vant til, men man vender sig hurtigere til det end, man regner med. Når man er i 40’erne og lander i en kultur, der er firkantet og disciplineret, kan det være svært, men jeg skal klare det. Jeg vil gerne gøre en forskel for mit hjemland på et større plan, og her er Forsvaret den idel​​le mulighed”, fortæller hun.

Flere ukrainske tolke vil i løbet af 2023 komme forbi Hjemmeværnsskolen og deltage på HGU.​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring