Af Thilde Lejre
Der var ikke meget betænkningstid, da Pernille Ugleberg i 2015 blev spurgt, om hun kunne tænke sig at blive udsendt til Irak for Hjemmeværnet.
”Jeg synes, det lød som en spændende opgave, som gav virkelig god mening, fordi vi skulle træne de irakiske soldater i at tage krigen selv i stedet for at blive ved med at sende kamptropper af sted. Så jeg ville rigtig gerne udsendes,” fortæller Pernille Ugleberg.
Pernille er uddannet sergent i Hjemmeværnet, underviser på Hjemmeværnsskolen og er hundefører. Hun var i juli 2015 og frem til februar 2016 udsendt i Irak for Hjemmeværnet i Al Anbar-provinsen i Camp Havoc. De mange erfaringer, Pernille fik på udsendelsen, har ikke været spildt i hendes virke i Hjemmeværnet på dansk jord.
”Jeg lærte rigtig meget af udsendelsen både personligt og som instruktør. Irakerne er ikke vokset op med at lære at sidde stille først i vuggestuen og derefter i børnehave og skole, som vi er, så man skal undervise på en anden måde og gøre mere for at fange deres opmærksomhed. Det krævede nogle gange noget kreativitet at få dem til at gøre noget fysisk og mentalt, som de ikke var vant til. Instruktørvirket blev helt sikkert udfordret, og jeg blev tvunget til at tænke ud af boksen, og det er jo rigtig sundt nogle gange,” siger Pernille og uddyber:
”Udsendelsen har helt klart gjort mig til en stærkere instruktør, og jeg oplever, at mine kursister på hjemmeværnsskolen bliver mere fanget af min undervisning, end de gjorde før. Jeg har altid været tålmodig, men jeg er blevet endnu mere tålmodig efter min udsendelse, for det var ofte tingene skulle gentages. Det vendte jeg indad og tænkte, at så måtte jeg blive endnu mere skarp til at udtrykke mig klart. Den tålmodighed og evnen til at udtrykke mig klart kan jeg også bruge som hundefører i Hjemmeværnet, for der handler det også om at instruere hunden og få den til at forstå.”
Fast international støtte i 10 år
Pernille var i 2009 udsendt til Afghanistan for Forsvaret som en del af kamptropperne og forstod derfor, hvad hun gik ind til, da hun sagde ja til at blive udsendt til Irak. Selvom hun havde været udsendt før, var der dog mange ting, der var helt anderledes på udsendelsen med Hjemmeværnet.
”Opgaven var endnu federe, end jeg havde regnet med, fordi jeg havde oplevet i min udsendelse i Afghanistan, at mændene ikke ville høre på mig, fordi jeg var kvinde. Så jeg var forberedt på, at jeg kunne risikere, at ingen ville lytte til mig eller tage mig alvorligt. Men det har jeg kun meget få eksempler på fra Irak, og det viste sig faktisk at være en fordel at være kvinde, fordi de syntes, det var anderledes at blive undervist af en kvinde og spændende, at en kvinde kunne de ting, jeg kunne,” siger Pernille.
Opgaven for Hjemmeværnets soldater i Irak var at undervise de irakiske sikkerhedsstyrker blandt andet i vagttjeneste, våbenhåndtering, bykamp, førstehjælp og enhedsuddannelse på delingsniveau.
Hjemmeværnet har i øjeblikket udsendte i internationale opgaver i Irak og Afghanistan som støtte for Forsvaret bl.a. med bevogtning og undervisning. Til maj tager 12 hjemmeværnssoldater af sted til Mali, hvor de skal løse en bevogtningsopgave.
Siden 2006 har Hjemmeværnet deltaget i internationale opgaver og har tidligere støttet Forsvaret på internationale missioner med blandt andet militær støtte til genopbygning, støtte til humanitære indsættelser og øvrige internationale opgaver som uddannelse, undervisning, bevogtning og transport i Irak, Afghanistan, Kosovo, Kuwait og Østafrika. Hjemmeværnet har ca. 3000 registrerede veteraner.
Det er Center for Stabiliseringsindsatser (CSI), der er ansvarlig for Hjemmeværnets internationale opgaver.
Læs mere om de internationale missioner og samarbejde