Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Mentorerne er udpeget på forhånd, fordi de er fagligt dygtige og ved, hvad der foregår i flotillen. En af dem er gummibådsfører Frederik Lassen, (th).

Kasper og Frederik er buddies

Det er ikke altid lige let at være den nye på holdet. Derfor er uddannelsesgast Kasper Petersen glad for at have en mentor i Flotille 125 Maritime Force Protection. Der er altid svar på spørgsmål og hjælp at hente.

28-10-2020

 

Af Søren Frederiksen, Context Media

Mentor, buddy, onkel – kær ven har mange navne. Navnene dækker over, at stadig flere marinehjemmeværnsflotiller sætter ’onboardingen’ af nye frivillige i system. Uerfarne frivillige bliver koblet sammen med erfarne frivillige fra dag ét.

”Det handler om at få dem til at føle sig velkomne og falde hurtigt til. Som ny frivillig kan man føle sig lidt alene, samtidig med at der er meget, man skal lære – og derfor også mange spørgsmål,” forklarer Jacob Ølholm, flotillechef for Flotille 125 Maritime Force Protection i Randers.

Flotillens mentorordning handler først og fremmest om at give de nye frivillige en god start, men den gode start har en vigtig afledt effekt. For det er ikke nok at kunne tiltrække nye frivillige – de skal også blive.

”Min oplevelse er, at frafaldet er mindsket i det halvandet år, vi har haft mentorerne. Samtidig er de nye frivillige mere aktive i flotillen og til at uddanne sig,” konstaterer Jacob Ølholm.

Husk at have det sjovt
Mentorerne er udpeget på forhånd, fordi de er fagligt dygtige og ved, hvad der foregår i flotillen. En af dem er gummibådsfører Frederik Lassen.

”Jeg vil gerne lære fra mig, så de nye får en god start. Det er jo også til vores egen fordel, at de kommer godt i gang og kan tage over på ting, så det ikke altid er Tordenskjolds soldater, som stiller op,” siger Frederik Lassen.

 

Det passer Kasper (i midten) godt selv at få fingrene i gummibådens SAIS (gummibådens sidescan sonar) under Frederiks vejledning. ​Foto: Torben Glyum

Det kan både være meget håndgribelige ting, for eksempel anvendelsen af materiel, og mere uformelle ting, for eksempel normerne i flotillen, som han fortæller den nye frivillige om. Blandt andet at man altid møder i uniform i flotillen – også selvom man kommer direkte fra arbejde. Men især uddannelse er han obs på – og skubber også gerne lidt på.

”Det kan være uddannelse i havnebevogtning, som strækker sig over mange mandage, og hvor jeg ved, at man skal komme til dem alle for at få det optimale ud af uddannelsen. Så ringer jeg lige og spørger, om han skal med,” siger Frederik Lassen.

Han er også en slags mellemmand mellem den uddannelsesansvarlige og den frivillige.
”Jeg tager imod materiale og giver det videre. Når nu vi kender hinanden, kan jeg måske bedre sætte ord på, hvorfor det er relevant,” siger Frederik Lassen, som også gerne træner med den nye frivillige, for eksempel op til førstehjælpsprøven. Han opfordrer også til at deltage i de sociale arrangementer.

 ”Næste weekend tager vi afsted på en tur, hvor vi sover i shelter. Det er en kombination af uddannelse og hygge. Det er vigtigt at huske at have det sjovt som ny frivillig – ellers risikerer man at køre sur i det,” understreger Frederik Lassen.

Jeg kan altid spørge Frederik
Det er Kasper Petersen enig i. Som uddannelsesgast er det ham, som er under vingen hos Frederik Lassen – og det er han begejstret for.

”Det er super at have Frederik som buddy. Det aldrig sjovt at være den nye på holdet, og jeg vil jo gerne lære alting hurtigt, så jeg kan deltage i operative opgaver, hvor det hele skal spille,” siger Kasper Petersen og fortsætter:

“Med Frederik tager jeg et skridt ad gangen. Det er trygt at vide, at uanset hvilke udfordringer jeg bliver stillet overfor, kan jeg altid spørge ham.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring