Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​F​oto: Robert Petersen

Med besætning 1 i Limfjorden

Af: Robert Petersen

Med besætning 1 i Limfjorden som er det farvand der adskiller Jylland fra Den Nørrejyske Ø.

25-06-2015

På kortet er det et meget uregelmæssigt sund på cirka 1700 km2, som vest for Løgstør får et nærmest ”labyrintisk” præg med en meget varieret kyststrækning og skiftende havdybder. Mod øst bliver Limfjorden til et 1-2 km bredt flodlignende løb. Siden 800-tallet blev Limfjorden omtalt som bl.a. ”Lymicum mare” (Limhavet) jævnfør de limsten eller kalksten, som blev udvundet i området. Deraf navnet Limfjorden.

Med kurs mod nord

 I starten af juni 2015 satte besætning 1 fra flotille 366 Københavns Vestegn kursen mod disse farvande. For de fleste var det første gang de prøvede at sejle i Limfjorden og oplevelsen rummede både spænding og udfordringer. Turen begyndte onsdag aften den 3. juni fra Brøndby Havn, hvorfra to minibusser fyldt med muntre gaster satte kursen mod Sjællands Odde. Herfra sejlede de med Mols-linjen til Århus. Køreturen fra Århus til Aalborg var næsten begivenhedsløs – næsten, for på vejen derop var begge minibusser lige ved at ramle ind i en flok hjorte, som var ved at krydse motorvejen. Både hjorte og mennesker slap dog uskadt med skrækken.  
Vores fartøjsfører, Geert, havde sørget for at besætning 1 kunne låne MHV 816 ”PATRIOTEN” i Aalborg. Efter at have overnattet i Aalborg startede sejladsen den følgende dag (4. juni). På den anden side af Aggersund blev der sat en gummibåd i vandet og på vej til Nykøbing Mors fik tre fra besætningen lov til at øve sig med at sejle i vandet og udføre forskellige manøvrer.”PATRIOTEN” ankom til Nykøbing Mors netop som en havnefest var i fuld sving og det gik hverken værre eller bedre end at skibet bogstaveligt talt blev spærret inde på samme kaj som hvor Kim Larsen og Jørgen de Mylius skulle optræde samme aften. Der var derfor rig mulighed for at høre sangskatte såsom ”Jutlandia”, ”Midt om natten” eller ”Rabalderstræde”.

 

Øvelse med helikopter

Næste dag (5. juni) blev kursen sat sydpå. Besætningen lavede en øvelse, hvor undertegnede skulle hoppe overbord i overlevelsesdragt og derpå skulle fiskes op fra vandet med hjælp fra en anden i besætningen samt brug af kranen. Vejret var på det tidspunkt perfekt og øvelsen forløb som den skulle. Om eftermiddagen kom en EH 101-helikopter og øvede sig i ”hoist” med fire fra besætningen nær øen Fur. Vejret var på det tidspunkt ved at blive ret dårligt med kraftig blæst og regn. Limfjorden viste kort sagt tænder, men selvom forholdene var lidt vanskelige forløb samarbejdet mellem skib og helikopter som den skulle.

Skibet stak der på kursen sydpå og besætningen overnattede i Skive, hvor der var en festival i gang (det store trækplaster var denne gang Sussi & Leo). Ved midnatstid kom to unge mænd ombord og den ene fortalte, at han havde skåret sig meget i hånden i et par glasskår. Det var tid til at gøre brug af uddannelsen som sygdomsbehandler og knægten blev lappet sammen med tre forbindinger og samt et plaster. Han var rolig under behandlingen og blev sendt afsted med en formaning om at søge på skadestuen snarest muligt.

 

Varpanker


Den næste dag (6. juni) forlod ”PATRIOTEN” Skive og iværksatte ikke langt fra Hvalpsund en øvelse med et såkaldt varpanker. Dagen forinden havde ”PATRIOTEN” været tæt på at gå på grund og vores fartøjsfører, Geert, ville derfor afprøve, hvordan det ville være muligt at bruge et anker til at ”hive sig” fri igen – det såkaldte varpanker. Det forudsatte samarbejde mellem to mænd i en gummibåd, mandskabet på agtersiden af skibet og fartøjsføreren på broen. Der skulle tre forsøg til for at få øvelsen til at virke, men til sidst lykkedes det også: Varpankeret blev trukket væk fra skibet ved hjælp af gummibåden, skåret fri fra de to fendere som holdt den oppe og gled derpå til bunds. Hvis det havde været alvor ville ”PATRIOTEN” på den måde kunne hive sig fri igen.  

 Afslutningen

 

PATRIOTEN” satte efterfølgende igen kursen mod Nykøbing Mors alt imens der blev sejlet med gummibåd og øvet i at lægge til på siden af skibet, mens det sejlede i høj fart (12 knob). Solen skinnede, men det blæste meget fra vest og saltvandet syntes hele tiden at sprøjte direkte i ansigtet på dem i gummibåden. Der var en skaldyrsfestival i gang i Nykøbing og der blev på behørig vis provianteret med skalddyr før kursen blev sat mod Løgstør, hvortil ”PATRIOTEN” nåede frem om aftenen – tids nok til at lave god aftensmad, følge med i kampen mellem 
Juventus og Barcelona i Champions League​

 samt se en smuk solnedgang. Om søndagen (7. juni) ankom ”PATRIOTEN” og besætning 1 til Aalborg – trætte, men glade. Det havde været en udfordrende oplevelse at sejle i Limfjorden og det havde også prøvet et par menneskelige grænser af, men alt i alt havde det også styrket sammenholdet og givet besætningen en masse nye erfaringer. Det bliver næppe sidste gang, at besætning 1 sætter kursen mod det nordlige Jylland. 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring