Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hanne Sørensen klar til øvelse
​Hanne Sørensen klar til øvelse

Politihjemmeværnskompagni Himmerland på gummibådssejlads i Letland

Politihjemmeværnskompagni Himmerland fik en noget anderledes øvelse / oplevelse i Letland end de havde forventet.

22-06-2014
 
Som tidligere omtalt troede de, at de skulle til Letland for at deltage i en øvelse, hvor hovedemomenterne bestod i bevogtning, mindre kampopgaver og skydninger. Her under omskoling til AK 47 og andre Lettiske våben.
 
Men men - De blev væsentlig klogere. Knap ankommet til kassernen i silende regn, fik de at vide de skulle være klar til indsats i løbet af meget kort tid. Efter en kort gennemgang af øvelsens forløb blev de delt op i hold, bestående af 2-3 lettiske Hjemmeværnssoldater og 3-4 danske. Herefter var der transport til skydebanen, hvor de fik udleveret gevær M66 / M75 (dansk model) med efterfølgende skyde konkurrence.

Udstyret med kort og kompas fortsatte øvelsen med fuld oppakning ud på en slags handlebane. Handlebanen bestod bl.a. oprettelse af radio (harris), gummibådssejlads på floden Gauja, håndgranatkast, ildoverfald, forcering af minefelt, afstandsbedømmelse mv.
 
Det blev en hård tur specielt for Politihjemmeværnssoldaterne, som normalt ikke er vant til den slags øvelser / opgaver. Alle fik flyttet grænserne virkeligt langt. Som mange af os, som har været soldater ofter har fået at vide - du kan dobbelt så meget som du selv tror du kan og 4 gange så meget som din mor tror du kan. Det blev en lang tur med med et vanskeligt og krævende terræn, men i en fantastisk og smuk natur. Som et eksempel kan turen op til "The money tree" nævnes. "The money tree" er et 1000 år smuk og flot egetræ som bl.a. gennem mange år har været afbilledet på lettiske pengesedler. Vejen op til træet består af 130 trin på en våd og skæv trætrappe samt smalle stier. Momentet her var håndgranatkast og så måtte de jo lige tage turen ned af trappen igen.
 
Efter at have tilbragt natten ude i den skønne natur, og et par opgaveløsninger mere, var der morgen mad. Mange troede nu at øvelsen var slut, men men de skulle jo hjem igen. Så det var samme vej tilbage, over floden Gauja, og endnu en opgave løsning inden de var fremme ved skydebanen , hvor der blev sluttet af med skydning på AK 47 samt pistol.
 
Fantastisk spændende øvelse hvor der blev lært rigtig meget og hvor de danske hjemmeværnssoldater fik set rigtig meget af de smukke lettiske skove foruden godt kammeratskab med de lettiske kollegaer.
Jan Johansen på vej over floden Gauja
 


 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring