Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Frihedskæmper armbind

4 Maj 2021

Kære soldater i Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster – frivillige, ansatte og personel af reserven.

04-05-2021

I dag fejrer vi 4. maj. Det er en af de væsentligste mærkedage i Hjemmeværnet og en dag, hvor vi både fejrer Danmarks befrielse i 1945, modstandsbevægelsens medlemmer og de frivillige, der siden 1945 har ydet en indsats for Danmarks forsvar. Fra Modstandsbevægelse over Hjemmeværnsforeningerne til – siden 1949 – Hjemmeværnet. Den 4. maj fejrer vi også jer frivillige og de tusinder der kom før jer.

4. maj er også en dag til at mindes. Vi mindes i dag besættelsestidens faldne, herunder de allierede soldater og flyvere, der faldt på dansk jord – og i luftrummet over Danmark – i kampen mod Nazityskland.

Også i 2021 – nu 76 år efter befrielsesaftenen – er der god grund til at højtideligholde 4. maj. I trekvart århundrede har Danmark nu levet og udviklet sig i frihed og fred. Det skyldes de, der kæmpede dengang, men de skyldes også de mange tusinder, der siden da har gjort tjeneste for forsvaret af Danmark – det være sig som værnepligtige, som ansatte i forsvaret eller som frivillige i Hjemmeværnet. Vores fred og frihed skyldes også jer, der er villige til frivilligt at yde en indsats for Danmarks forsvar og sikkerhed. Derfor er den 4. maj også – fortsat – jeres festdag.

Sidste år skulle vi have festligholdt 75-året for Danmarks befrielse, men desværre forhindrede Covid19 os i at mødes dengang. Også i år begrænser Covid, hvad vi kan og må gøre på dagen i dag. Men jeg og vi har her i distriktet besluttet, at vi vil højtideligholde 4. maj i år – i så stort omfang som Covid-restriktionerne og pandemien tillader.

Vi højtideligholder dagen ved et arrangement ved distriktets domicil på Vordingborg kaserne. I stedet for at invitere alle, som vi helst havde gjort, har vi måttet begrænse deltagelsen til modtagerne af Hjemmeværnets Fortjensttegn og modtagerne af Hjemmeværnets 60-, 50- og 40-års anciennitetstegn. De fortjener i dag en særlig påskønnelse af deres indsats. Øvrige tegnmodtagere i Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster vil i år få tildelt tegnet ved deres eget kompagni, eller tilsendt med posten, hvis de foretrækker det.

Rundt omkring ved distriktets enheder foregår der også i dag og i morgen markering og højtideligholdelse af 4. og 5. maj, og der bliver mange steder i vores distriktsområde traditionen tro nedlagt kranse og blomster på grave og mindesten for faldne modstandskæmpere og allierede soldater.

Jeg håber og tror at vi næste år kan markere 4. maj i Hjemmeværnet uden restriktioner, og vi vil derfor planlægge på det størst mulige fællesarrangement onsdag den 4. maj 2022. I kan allerede nu sætte kryds i kalenderen.

Jeg glæder mig til at møde mange af jer her ved distriktets arrangement og ude i distriktsområdet i dag. Og jeg ønsker alle soldater i Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster og jeres nærmeste en god 4. maj. I aften sætter vi lys i vinduerne for at fejre fred, frihed og de, der kæmpede og stillede op for Danmark. Og for at mindes de, der gav alt for Danmarks frihed.

Æret være deres minde.

Flemming Bastrup

oberstløjtnant

Chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster

Fakta

​Husk lys i vinduet.....

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring