Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Signalgruppen går Føringsstøtteregimentets medaljemarch 2020 - lokalt

Historien om en god idé, skuffelse, can-do attitude, fællesskab og et par vabler.

09-10-2020
​​​Den første halvdel af 2020 er mildt sagt ikke gået som ventet. Planlagte uddannelse og andre aktiviteter har måtte vige for vagter på baneterræn og bemanding af Coro​na-hotline. Signalgruppen har, som så mange andre virkelig givet den en skalle og lagt mange timer begge steder. Dag, aften, Påske, Pinse og weekender er blevet brugt, og der er blevet trukket store veksler på folkene og på hjemmefronten.
Så engang i august tænkte Signalbefalingsmand KP Kenneth Ovdal Sørensen at han måtte finde på en måde at være lidt social på, og få et afbræk oven på de strabadser vi havde været igennem de sidste par måneder.

”Da det jo er en signalgruppe, ville det jo være nærliggende at tage til Føringsstøtteregimentet (tidligere Telegrafregimentet, red.) i Fredericia og gå deres årlige medaljemarch”. En hommage til dette regiment og en god sund og hyggelig aktivitet for gruppen, lidt sammenhold, fysisk udfoldelse samt frisk luft.

Og således blev det besluttet: Signalbefalingsmand ville melde gruppen til Føringsstøtteregimentets medaljemarch.

Den skulle afholdes for femte gang i år, den 03/10-2020 i Fredericia, marchen har flere ruter fra 5 km til 20 km, så der var plads til alle.

Forsamlingsforbud
 
Med midler på lommen fra KC og distriktets velsignelse så fremtiden lys ud og vi skulle nu bare få os tilmeldt, men ak.. sådan skulle det ikke gå. Knap havde vi fået tilmeldt os alle, førend der d. 25. august indløb den beklagelige meddelelse om, at marchen var aflyst pga. nye Covid19 tiltag, i form af et skærpet forsamlingsforbud.

Improvise, Adapt and Overcome

Men man er jo ikke signalbefalingsmand u​​den grund, så Sørensen tog kontakt til "Føringsstøtteregimentets Venner”, der står som arrangør for marchen. Og til alt held var kontaktpersonen hos vennerne en forstående og yderst pragmatisk jyde. Således blev det aftalt af vi kunne gå marchen lokalt, hvis vi blot gennemførte den beskrevne distance og der ud over leverede en række billeder. Og hvis der er 2 ting vi kan, så er det at levere billeder – og gå. De fleste af deltagerne har gået flere længere marcher.

Danmarks flotteste march

Marchen bryster sig af at være Danmarks smukkeste. Og måske er det mine jyske aner, der gør det, men.. jeg synes ikke umiddelbart at naturen på Københavns vestegn har helt samme charme som Fredericias ditto, der mønstrer både skov, vand, bakker og højland mellem tvende have..

Bevares vi har Hersted høje i Vest skoven, men det er nu engang et kunstigt anlagt bakkelandskab bygget af ca. 3.000.000 m³ jord, murbrokker og betonklodser, der blev kasseret som byggeaffald. Til trods herfor, havde Sørensen alligevel formået at planlægge en 20 km rute der førte og igennem flere militærhistoriske steder.

Marchen

Uden mad og drikke, duer helten ikke. Og heltene i vores kompagni er godt stillet, da vi har en ualmindelig velfungerende støtte-forplejningsgruppe. Denne gruppe stillede een mand der fik hjælp af en mand fra Signalgruppen der p.t ikke kunne gå så langt, disse to sørgede først for et veldækket morgenbord på kompagniet og senere var de ordonnanser og leverede den dejligste frokost ude på ruten.

Inden afgang kl. 9, dukkede kompagniets tidligere næstkommanderende, Asger op. Han var inviteret da han ligesom de fleste, er en ivrig march-gænger. Og så var der afgang fra Djursvang i Albertslund. Først forbi Konsulindens vandhul til lidt lokal historie og derefter stik øst mod Vest Volden – det store forsvarsanlæg, der iflg. nogen holdt Danmark ude af 1. verdenskrig. Mens vi gik sydpå langs indersiden af volden, underholdte Sørensen med anekdoter fra krigens (1. verdenskrig) tid, om hvordan artilleristerne hver dag marchede fra Østerbros kaserne og ud til volden for at træne 8 timer. Det var så der, at man fandt på at bygge Avedøre Lejren.. Og det var i samme lejr vi holdt frokost ved 11.30 tiden. Lejren er ikke en militær installation mere, men dens fortid er tydelig for enhver. I dag er der lækre rækkehuse, cirkusmuseum og Zentropa film – og sikker meget mere. Vi nød sandwichs på Alarmpladsen og gjorde klar til de sidste 10 km. Desværre stod 2 af gængerne af her, men de havde givet alt hvad de havde og dermed holdt hvad de havde lovet.

Hjemturen gik af en lidt anden rute, hvor vi nu gik på ydersiden af volden. Nu var det bare det længste ben forrest og mod mål. De første 2 nåede i mål ca. 10 minutter før hovedfeltet.

Ordner er noget man hænger på idioter

Men medaljer derimod – det er noget man får for en indsats man har ydet. Vi modtog også en medajle, men ikke nok med det - vi fik også nogle pæne ord med på vejen af tidligere kompagnichef, nu delingsfører i Corona-kompagniet, PL L.M. Nielsen der var inviteret til at overrække medaljerne og det var noget vi satte stor pris på.
En dejlig dag, hvor vejret artede sig og alle fik en rask spadseretur. Til trods for det gode set up, er det ambitionen at deltage i Fredericia næste år. Og hvis vi er i Fredericia næste år, så skal jeg selv, Kenneth Ophus nok have nogle nye støvler med, da mine gamle Ecco simpelthen smuldrede i løbet af de første kilometer. En tak til Anne for at stå op og køre fra Amager med et par nye.  Og måske skulle nogen og kigge på deres støvler/fødder for at begrænse hudtabet på hælene.. 


  Holdet klar til afgang fra Djursvang








March - faktaboks

March er en militær disciplin, der er ligeså gammel som idéen om at fører krig. Muligheden for at, i første omgang at bringe soldateren frem til slagmarken, og sekundært at kunne flytte dem for at kunne skabe overtal, overraskelse – eller frigøre (som f.eks. set i 1864, hvor general De Meza trak den danske hær væk fra Dannevirke og tilbage Dybbøl). Så sent som i 1941, hvor Nazi-Tyskland invaderede Sovjetunionen i ”Operation Barbarossa”, gik store dele af den 4,5 million mand store hær. I dag bruges køretøjer, men det kaldes stadig march.

Rent militært bruges march i dag nok mest ifm. fysisk træning. Alle værnepligtige stifter bekendskab med disciplinen, der både styrker muskulatur og ledbånd, og vender soldaten til at kunne flytte sig selv. Dette er generelt nødvendigt som soldat og anvendtes meget ifm. patruljer på missioner i f.eks. Afghanistan. Andre enheder benytter march på anden taktisk vis – specialoperationsstyrker. Denne form for fremrykning er både diskret (da den for disse enheders vedkommende oftest foregår i ly af natten), men også stille og i små enheder. Dette muliggør at men kan flytte folk tæt på eller ligefrem igennem fjendtlige liner.

Kendte Nijmegen (4x40), Hærvejsmarch (flere ruter, men for militært personel: 2x45), Caminoen (flere ruter, fra 87km – 815km).
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring