Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Escape and evasion øvelse

Hvordan reagerer du under pres og når du er frataget almindelige fornødenheder? Det fandt en flok hjemmeværnssoldater ud af en mørk og kold nat i februar.

01-03-2022

​​Af OS K Gunnestrup, HDEJY S9 | Foto: Henrik Bjørnhaug, HVK ODR​

Escape and evasion (E&E) er betegnelsen for flugt og undvigelse. Det er noget man forstiller sig soldater, der fanges eller adskilles fra egne enheder, kan være nød til at gøre​. Når det øves, er det at sammenligne med en overlevelsestur, fordi der sjældent er luksus som transport, varmt tøj og mad med i ligningen. Hvis man så dertil ligger at det er mørkt, vådt og koldt, at man er alene og man er jagtet, så har man en cocktail, der udfordrer de fleste. 

Hjemmeværnskompagni Odder tilbød i februar distriktets soldatere at deltage i sådan en E&E øvelse på godt et døgn. Formålet var at vælte en helt masse udfordringer ned over enkeltmand, der samtidig skulle løse en ret enkelt opgave - find vej til næste punkt - gentag indtil du er færdig. 

Undervejs blev soldaterne jaget af en styrke bestående af MOTOV fra Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj, der var klar til at fange soldaterne for at køre dem tilbage på deres rute, for at give dem nogle ekstra kilometer at gå.

Øvelsen startede med en tilfangetagelse, hvorefter soldaterne i makkerpar blev sat af i ukendt og uvejsomt terræn syd for Himmelbjerget. Inden var de blevet frataget bekvemmeligheder, og havde kun det nødvendige på sig. Herudover kort til at finde vej (når de fandt ud af hvor de var), og en let forplejning. Nu stod de der i mørket og startede deres march fra post til post på en rute af ukendt længde og med ukendt mål, mens de var klar over, at de var jagtet.

Vejret blev i løbet af natten rigtigt træls, da det både regnede og frøs, og dermed var den perfekte cocktail af udfordringer blandet op. Af elleve deltagere til start gennemførte én den planlagte flugt til sikkert område. De øvrige ti nåede undervejs deres grænse, og meldte fra. Dermed var målet nået - at enkeltmand fik erfaring med sine grænser, og kender nu udgangspunktet, der skal trænes fra. Og mon ikke, de nu har nogle gode fælles historier at fortælle?

Kompagnichef I Hjemmeværnskompagni Odder, Kaptajn Henrik Borch Andersen, er klar med en E&A øvelse igen i 2023, og håber her på endnu flere deltagere fra distriktet.

Læs mere hos HVK Odder her

 
Deltagerne​​ ved øvelsesstart (Foto: Henrik Bjørnhaug | HVK ODR)


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring