Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

  1. Oberstløjtnant Jan Johansen lægger en krans for de danske KZ-fanger

Danske KZ-fanger mindet juleaftensdag i Mindelunden

Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland har på utalliges opfordringer, genoptaget traditionen med at mindes danske KZ-fanger på Almenkirkegård.

30-12-2014

 

Chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland, oberstløjtnant Jan Johansen udtaler: ” Jeg genoptager traditionen på utalliges opfordringer - der er mange, der har efterspurgt arrangementet. Det er bare dejligt, at Aalborg by bakker så godt op om arrangementet”.

 
Traditionen i Mindelunden
Jan Johansen fortsætter med at fortælle: ”Baggrunden for denne tradition er historien fra anden verdenskrig, hvor den første krans blev lagt den 24. december 1949 ved det store kors i Mindelunden på Almen Kirkegården, hvor der er nedsat en urne på en ukendt KZ-fange fra Neugammenlejren. Omkring korset er der nedsat 25 urner med navngivne faldne fra anden verdenskrig.”​ ​

Helle V. Prentow spiller trompet solo
 

Sognepræst Benny Vindelev holder andagt
I begyndelsen var det KZ-foreningen, der lagde kransen og senere overtog hjemmeværnspionererne og til sidst Hærhjemmeværnsdistrikt Aalborg. Traditionen har desværre ikke været gennemført de sidste to år, men nu genoptager Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland traditionen og viderefører den.
  
”Så har det også noget med historien at gøre. Vores efterfølgere bør også vide hvad der skete dengang, og der er ikke mange tilbage der kan gengive disser historier” udtaler oberstløjtnant Jan Johansen.
Kranselægning
Sognepræst Benny Vindelev afholdt en andagt, der blev efterfulgt af kranselægning ved oberstløjtnant Jan Johansen. Helle Veiergang Prentow fra Musikkorps Nordjylland spillede en trompetsolo og arrangementet blev afsluttet med sangen ”Altid frejdig når du går”.
​ ​
Aalborgensere mindes KZ-fanger i Mindelunden på Almenkirkegård
 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring