Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Overnatning i dyb sne

Lørdag var den store dag for deltagerne i vinter øvelsen i Norge, hvor der blev gravet snehuler, søgt efter personer dybt nede i sneen samt bygget en lille teltlejr op.

26-02-2015

Meget tidligt lørdag morgen begyndte de seks hold et efter et, at bevæge sig ud på den knap fire kilometer lange tur op ad fjeldet med en stigning på ca. 300 meter.

Alle havde en rygsæk med sovepose, liggeunderlag og skiftetøj og hver gruppe havde en pulk, som de trak op ad fjeldet på skift.
Smuk udsigt
Det gav meget sved på panden, for nogle steder skulle der arbejdes hårdt for at bane sig vej gennem sneen med skiene i sildebensmønster flere hundrede meter op ad fjeldet. Når der blev holdt pauser for at indtage vand og lidt kalorier for at opretholde energien, var det med at nyde den meget smukke udsigt. Jo højere op de kom, jo længere væk kunne de se. Helt oppe på toppen var det muligt at se mere end 100 kilometer væk.
Teltlejr

For at overleve på fjeldet er det vigtigt at få sat telte op hurtigst muligt og få varmet vand til en frokost. Præcis klokken 12 var der parade. De seks grupper blev til fire resten af eftermiddagen, hvor der skulle undervises i sneprofiler, gravning af snehuller og læsteder, eftersøgning med radiosender og eftersøgning med pinde.
Snehulen var det desværre ikke muligt at få færdig. Sneen var alt for hård, så de fire timer var ikke nok til at grave en hule, der var stor nok til syv – otte personer. Til gengæld blev der gravet to læ huler, hvor man kunne søge ly og sove i.
For deltagerne var det en oplevelse, at kunne se, hvordan de enkelte lag i sneen så ud. Der blev skabt forståelse for, at der afhængig af størrelsen på snekrystallerne kan opstå en lavine. For at kunne klare en krig i et terræn som dette er det også vigtigt, at kunne finde en kammerat, hvis gruppen skulle komme ud for en lavine.

Der blev øvet med stænger og radiosendere og en masse spader for at finde mennesker i form af dukker.
Dagen sluttede af med et hyggeligt

grillarrangement og fire nedgravede bål, som alle kunne varme sig ved. Dagens oplevelser medførte da også, at der hurtigt blev ro i de seks gruppe telte.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring