Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Foto: Janus Hold 6

Hjemmeværnet har sendt det sidste bidrag til træningsmissionen i Irak, men nye opgaver kan vente

Hjemmeværnet bidrager i dag med soldater på Operation Inherent Resolve (OIR) Hold 7, og det bliver det sidste bidrag fra Hjemmeværnet i denne mission.  Men fremover kommer der måske nye opgaver i Irak, hvor militære og civile kompetencer efterspørges.

20-02-2018

Af Sara Amos Pedersen

På Al Asad Airbase i Irak er de med til at uddanne irakiske styrker i blandt andet førervirksomhed og skydning. Siden 2015 har Hjemmeværnet bidraget med soldater til missionen i Irak, men til sommer ændrer missionen karakter, og styrken vil fremover komme til at bestå af organisatoriske enheder. Opgaven er blevet løst til punkt og prikke, siger chef for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly.
 
”Jeg er glad for og stolt over, at Hjemmeværnet endnu engang har vist sig relevant også i en international sammenhæng. Soldaterne har løst opgaven på fornem vis, og jeg har modtaget masser af positive tilbagemeldinger om vores soldaters indsats. Det bekræfter i øvrigt de fine indtryk, som jeg selv har oplevet ved flere besøg hos de danske soldater i Irak”. 
 
 
Underviser i infanterifærdigheder

Soldaterne fra Hjemmeværnet har undervist de irakiske styrker i grundlæggende infanterifærdigheder. De har blandt andet arbejdet med undervisning og instruktion i føringsvirksomhed på gruppeniveau samt grundlæggende færdigheder som skydning, førstehjælp og kamp i by.
 
Det er første gang, at Hjemmeværnet støtter Hæren med instruktører på en international mission. Det er 2. Brigade i Hæren, der er ansvarlig for opstilling af enheder til OIR. Også her er der tilfredshed om Hjemmeværnets bidrag.
 
”Hjemmeværnet har leveret professionel opgaveløsning og udvist stort engagement i hele perioden,” siger brigadegeneral Gunner Arpe Nielsen, som er chef for 2. Brigade.
 
Kan bruge erfaringerne hjemme

Selvom Hjemmeværnets bidrag til træningsopgaven i Irak stopper for nu, vil erfaringerne fra missionen blive anvendt langt frem i tiden.

Det har været en god opgave for Hjemmeværnet at være en del af missionen, fordi soldaterne får værdifulde erfaringer og kompetencer med hjem, som de kan bruge og dele i deres underafdelinger, fortæller chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly.
 
”Der er ingen tvivl om, at vores soldater får styrket deres militære færdigheder under en udsendelse, men de fleste gennemgår også en personlig udvikling, som på mange områder modner og udvikler dem. Så når en soldat vender hjem efter en udsendelse, er der både viden og erfaring, som kan komme kammeraterne i underafdelingen til gode,” afslutter han og supplerer med at sende en stor tak til alle hjemmeværnssoldater, der har gjort tjeneste i Irak, og til deres familier og arbejdsgivere, som har ydet en højt værdsat og i øvrigt helt uundværlig opbakning.
 
Måske venter et nyt kapitel

Når Hold 7 vender hjem fra Operation Inherent Resolve i Irak bliver der foreløbigt lukket et kapitel i Hjemmeværnets deltagelse i internationale missioner, men militære og civile kapaciteter fra bl.a. NATO efterspørges fortsat til forskellige opgaver i Irak, så måske venter et nyt kapitel lige om hjørnet. Endelig er det en soldat fra Hjemmeværnet, der skal være PIO på Hold 8.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224