Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Inspektionsskibet Vædderen er udgangspunktet i transport af både materiel og personel under Arctic Light. Foto: Forsvaret​​

Hjemmeværnssoldater deltager i omfattende redningsøvelse i Grønland

​I de sidste to uger har Forsvaret trænet evnen til at redde civile under katastrofer i Arktis, som en del af beredskabsøvelsen Arctic Light 2023. Her deltog 14 soldater fra Hjemmeværnet.

03-10-2023
​​​​​​

Det omskiftelige vejr, barske natur, og ikke mindst de store afstande, gør redningsaktioner i Arktis til en særligt udfordrende opgave. Derfor har Forsvaret i de sidste par uger trænet at indsætte militære kapaciteter til at redde menneskeliv til havs og ved katastrofer på land i de nordlige egne af Rigsfællesskabet.

Til øvelsen, der løb fra d. 18.-29. september i det sydvestlige Grønland omkring Nuuk, havde Arktisk Kommando arrangeret et tsunamiscenarie, som mindede om den voldsomme jordskredsskatastrofe, der i 2017 skyllede ind over Grønland. 

Under øvelsen fik Arktisk Beredskabsstyrke trænet deres evne til at yde effektiv støtte til færøske og grønlandske myndigheder inden for eftersøgnings- og redningsoperationer, beskyttelse af havmiljøet og håndtering af naturkatastrofer.


Her træner HJV-soldaterne nedkøling i det iskolde vand. Foto: Steen Broen Møller

Deltog som momenter
De fjorten hjemmeværnssoldaters hovedopgave under øvelsen var primært ​at agere momentstyrke, men også at yde bevogtning ved Godthåbshallen i Nuuk. De øvrige deltagere, som ud over Forsvaret og Beredskabsstyrelsen også talte specialoperationsstyrker, trænede primært søredning, olieudslip og nedkast af materiel.
 
Hjemmeværnet deltog også i Arctic Light 2021, som du kan læse mere om på linket ​nedenunder.

Fakta
-Arctic Light 2023 er en stor katastrofeberedskabsøvelse med ca. 400 deltagere fra Arktisk Beredskabsstyrke.
-Øvelsen udspillede sig fra d. 18. – 29. september 2023 i det sydvestlige Grønland omkring Nuuk.
-Gennem et tsunami-scenarie trænede deltagerne deres evne til at agere i arktiske omgivelser og yde effektiv hjælp til den grønlandske befolkning i ekstraordinære krisesituationer.
-I øvelsen deltog enheder fra Beredskabsstyrelsen, Hæren, Flyvevåbnet, Søværnet, Hjemmeværnet og Specialoperationskommandoen.​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring