Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Udsendt Hjemmeværnssoldat ses på Irakisk generals kontor

​Den første udsendte Subject Matter Expert, Palle Koch, på besøg i Irak

Logistikbidrag til NATO-projekt i Irak afsluttet

Siden 2018 har udsendte fra Hjemmeværnet spillet en central rolle i et implementeringsprojekt med NATO i Irak. Et projekt der skal sikre store besparelser og mindre korruption. Fra juni 2020 har Hjemmeværnet påbegyndt overleveringen til NATO.

26-06-2020

​​​
​Hjemmeværnet sendte i 2018 to rådgivere til NATO's Mission i Irak (NMI). Opgaven var at være Subject Matter Expert på logistik- og Human Ressource Management området.

Den ene rådgiver har bidraget til opstarten af NATO's Codification System (NCS), der er et system, der identificerer, klassificerer og viser indkøbsmuligheder for alt fra infanteriudstyr til bolte og møtrikker til køretøjer.

 I alt har tre soldater været udsendt som logistik rådgiver, den seneste af disse hedder Allan Hjort. Han er major af reserven og sidder som leder af uddannelseselement for personel af reserven ved Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn.

"Det har været enormt spændende at være afsted," fortæller Allan Hjort, der normalt sidder som chefkonsulent i Ballerup kommune. "De lyttede utroligt meget til de ting, vi kom med – og min oplevelse er, at både NMI og det irakiske forsvarsministerium meget værdsatte de råd og anbefalinger, vi kom med. "


Læs mere om Hjemmeværnets internationale indsatser her.

Sikrer gennemsigtighed og mindsker korruption
NCS sætter system i alle anskaffelser,  der bliver brugt af  NATO inden for den militære vedligeholdelsestjeneste og den daglige drift af kaserner, skoler og øvrige tjenestesteder. I NCS-systemet er al materiel udstyret med et nummer, der kan slås op i et bibliotek af indkøbskataloger, så man blandt andet får adgang til priser og producenter verden over.

Udover at sikre, at de forskellige NATO-landes logistisk kan operere sammen, giver det også store besparelser i de lande, hvor det er implementeret – blandt andet via samlede indkøbsaftaler.

Systemet hjælper således mod korruption, da alle dele kan spores fra indkøb til lager og derefter til eventuelt brug. Det gør det svært at misbruge de militære midler, så de kun bliver brugt til det, de er beregnet til.  

Begge dele gør systemet enormt attraktivt for et land som Irak, der efter mange års krig ikke har de store økonomiske midler, og kæmper med korruption. 


 

Subject Matter Expert for Hjemmeværnet
Det er ikke første gang, at Hjemmeværnet har udsendt såkaldte Subject Matter Experts til løsning af opgaver i udlandet. Ud over logistik-indsatsen i Irak, har der også kørt et Human Ressource Management projekt i Irak,. Derudover  har der været udsendt SME'er til lignende opgaver i Afghanistan og Østafrika.

"Som Subject Matter Expert sidder man ikke bare bagerst i lokalet mens andre taler," forklarer Allan Hjort, "men man står helt i front, med de irakiske generaler og embedsmænd foran sig, og skal forklare dem, hvorfor det er en god idé at implementere systemet og ikke mindst, hvad systemet kan gøre for dem. Det er en vild oplevelse."

Det er dog første gang Hjemmeværnet har varetaget en opgave, hvor soldater over en længere periode aflægger kortere besøg i et missionsområde. De udsendte rådgivere besøger som regel landene i 10 til 14 dage ad gangen én gang i kvartalet, og yder i de mellemliggende perioder  rådgivning hjemmefra, når det er nødvendigt. Det gør det muligt for rådgiverne at passe deres civile jobs samtidig med at de varetager​ et job, der støtter Forsvaret. ​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring