Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Målet med indsatsen i Ukraine er at træne grundlæggende militære færdigheder og operationsplanlægning efter NATO-standarder. Privatfoto.

"Dine evner er det, der potentielt kan gøre en forskel på liv eller død"

Patruljesoldat fra Hjemmeværnsdistrikt København tilbragte en del af sommeren med at træne soldater i Ukraine. For denne indsats har han netop fået Forsvarets Medalje for International Tjeneste.

24-01-2022


Af Christine Dahl

Verdens øjne hviler i denne tid på Ukraine og de tusindvis af russiske soldater, som nabolandet angiveligt har opstillet tæt på grænsen. Men der har faktisk siden 2014 – i forlængelse af den russiske annektering af Krimhalvøen – været en væbnet konflikt i det østlige Ukraine mellem ukrainske regeringsstyrker og prorussiske separatister.

Danmark støtter træningen af ukrainske soldater, og da tilbuddet om en udsendelse landede i skødet på en patruljefører fra Distrikt København, var han slet ikke i tvivl om, at han skulle sige ja.

"Det gav mening at blive udsendt”, forklarer oversergent Mogensen og tilføjer, at ”hvis man ikke står derude, hvor der er en potentiel risiko, så giver det mig ikke det samme”.

Så, efter en kort missionsforberedende uddannelse, tog oversergent Mogensen – han vil helst nøjes med at kalde sig det – til det sydøstlige Ukraine i midten af maj 2021 for at være instruktør på den britiskledede træningsmission Operation Orbital.

En blandet skare
Sammen med to soldater fra Hæren og to andre hjemmeværnssoldater underviste de i de næste syv uger en noget blandet gruppe soldater, der enten var helt grønne eller også uddannede med erfaring fra fronten.

Læs mere om oversergent Mogensen og hans udsendelse til Ukraine.


Distrikschef, oberstløjtnant Christian Bach Byrholt, overrækker her medaljen til oversergent Mogensen. Foto: K.H.Ophus

”Så bliver det at undervise ikke længere bare en hobby – nu er dine evner det, der potentielt gør en forskel på liv eller død", forklarer oversergent Mogensen, der tidligere har været udsendt til Kosovo i 2013.

Han vil gerne undervise på Hjemmeværnsskolens patruljekurser og skulle muligheden byde sig, er han klar til at tage endnu en opgave i udlandet. Og mon ikke, der skulle blive en god mulighed for det.

Forsvarsminister Trine Bramsen har således for nylig godkendt et nyt freds - og stabiliseringsprogram for Ukraine i rammen af Freds- og Stabiliseringsfonden 2022-2025.

Flere fakta
-    De ukrainske soldater er blandt andet blevet trænet i bykamp, rensning af skyttegrave, førstehjælp og andre grundlæggende militære færdigheder.
-    De ukrainske soldater er som udgangspunkt otte måneder ved østfronten. Dernæst er de otte måneder retur til kasernen, hvor nogle af dem får mulighed for at blive trænet ved Operation Orbital.
-    Briterne står i spidsen for træningen af de op til 300 ukrainske soldater og danskerne fungerer som instruktører på gruppeniveau.


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring