Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnet løste bevogtningsopgaven i Kosovo fra 2011-2013, og nu overtager frivillige soldater fra Hjemmeværnet igen opgaven i Kosovo. Foto: Michael Thy, Grace Productions

Hjemmeværnet overtager bevogtningsopgaven i Kosovo

Fra august og indtil videre to år frem overtager Hjemmeværnet opgaven med at stille soldater til bevogtning af basen ved Novo Selo i Kosovo for at frigive kapacitet i Hæren til andre opgaver.

03-02-2023

​​
Klik her for adgang til KFOR-sitet, der opdateres jævnligt.​

​Siden august 2013 har soldater fra Forsvaret stået for bevogtningen i Camp Marechal De Lattre de Tassigni ved Novo Selo i Kosovo. Bidraget består af cirka 35 soldater, der har lavet adgangskontrol og patruljeret på basen.

Denne opgave overgår nu til Hjemmeværnet, som i forventeligt to år skal opstille, uddanne og udsende personel til at løse opgaven.

”Det er helt oplagt, at Hjemmeværnet overtager opgaven fra Hæren, der er hårdt presset af udsendelser. Bevogtning er en kerneopgave for Hjemmeværnet, der også har haft ansvaret i Kosovo tidligere,” siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Hjemmeværnet har tidligere løst bevogtningsopgaven i Kosovo fra 2011 til 2013 og har kompetencerne til at overtage opgaven. 

”Hjemmeværnet er en vigtig del af det samlede danske forsvar, og vores primære opgave er at støtte forsvarets opgaver nationalt, men også internationalt når det giver mening. Hjemmeværnets kernekompetence er bevogtning, og derfor kan vores soldater i perioder overtage bidraget i Kosovo og frigøre Forsvarets soldater til andre opgaver,” siger generalmajor Jens Garly, chef for Hjemmeværnet.

Hæren har siden efteråret kontinuerligt haft mere end 1000 mand udsendt til Baltikum, og det har trukket hårde veksler på personellet. Frigørelsen fra den permanente tilstedeværelse i Kosovo kommer ikke til at frigøre kræfter til yderligere internationale opgaver, men det vil give Hæren lidt mere luft i planlægningen.

”Vi har et tæt og godt samarbejde med Hjemmeværnet, og vi giver trygt denne opgave videre. Overdragelsen af opgaven giver os mulighed for at fokusere endnu mere på at opbygge, træne og forberede på andre opgaver,” siger generalmajor Gunnar Arpe Nielsen, der er chef for Hærkommandoen.

Ud over bevogtningsopgaven på Camp Marechal De Lattre de Tassigni er Danmark til stede med tre stabsofficerer og tre befalingsmænd i hovedkvarteret i Pristina. Denne opgave bliver fortsat løst af fast personel fra Forsvaret.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring