Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Støtte til Flyvevåbnet

Efter vi var ankommet og indkvarteret, inviterede Flyvevåbnet på pistol skydning med USP 9mm ude i klitterne.

14-09-2015

​Mandag den 7. september var Hjemmeværnseskadrille 240 (HVE240) vært for en lille trænings seance for de enheder, der skulle støtte FLyvevåbnet (FLV) med afvikling af SERE kursus i uge 37. 

Det startede med, at gruppen der kom fra Sjælland blev sat af i Højstrup af vor egen O. Stensbøl, som havde stået for forskydningen fra Sjælland. Han droppede dem i den sydvestlige ende hvor de herefter skulle forsøge​ at nå til vores lokalitet unden at blive fanget af HVE240’s Hunterforce.

Efter halvanden time blev det klart for begge hold hvor stort øvelses terrænet var, så KSN begyndte at indskrænke området for deltagerne. Efter 2 timer jagt fik holdet fra HVE240 også visuel kontakt og sjællænderne måtte se sig fanget. 

Rensten af aftenen gik med grill hygge, film samt et besøg af Eskadrillechef for HVE240.

Tirsdag kl 0800, afgang i samlet kolonne mod Nymindegab. Målet var Vesterborg - en lækker spejderhytte i udkanten af byen. Selve Nymindegablejeren var komplet besat af et Britisk kompagni som var her for, at deltage i øvelse Viking Star og sideløbende Amerikanerne som deltog i skolens instruktørkursus, så selve Nymindegab var et mylder af spændene køretøjer og liv.

Efter vi var ankommet og indkvarteret inviterede FLV på pistol skydning med USP 9mm ude i klitterne og desværre fik vi ikke mulighed for at tag nogle billeder men kan kun fortælle at det var noget af en oplevelse. 

Efter leg blev det arbejdstid, vi modtag en SAAB mål som skulle graven ned i klitterne her må siges at GD’erne (terrænkøretøj) kom til glæde med transport derud, dog slap vi ikke helt for at skulle bestige de sidste par 100 meter op i de høje klitter sagt med andre ord vi fik en masse motion.Hen på eftermiddagen var alle mål opsat og testet så vi vendte hjem til aftensmad og briefing på næste dags opgaver.

Onsdag fik vi opgaverne at afgive 3 mand til ECAS og ellers støtte EOD med opsætning og afvikling af sprængningerne (500g legemer) som var forbundet med skydning. Dette var for at simulere den flystøtte piloterne skulle kalde ind ved svære mål.

HVE 240 skulle også stille med en LMG (let maskingevær) skytte samt en reserve skytte til at lave over/forbi skydning med LMG i affutage under skydningen.

Efter piloterne havde haft gennemgået deres skydninger - fik vi buddet at prøve handlebanen dog uden mulighed for flystøtte. Stadig måtte flere sande at overskydning af et LMG kan være en skræmmende ting. Oprydningen gik hurtigt og effektivt dog bortset fra de 1800m kabel til sprængningerne som vi desværre fik filtret sammen, så det tog tid at får styr på og da hver tromle havde en værdi på flere tusinde kroner var klipning ikke en option,  men vi fik dem ordnet og de havde aldrig set bedre ud.

Torsdag morgen gik jagten ind, vi fik et område vest for Brikby som vi var glade ved, da vi i forvejen var godt kendt i området. Dagen gik med at patruljere og observere. En enkel gang blev vi angrebet af SANDY (fly). Da vi stod på toppen af et bjerg og ikke havde mulighed for at komme væk.

​​Ved solnedgang blev vi sendt til Brikby for at agere indbyggere, hvor piloterne skulle simulere at slippe ud af et bymiljø. Det involverede en masse pyroteknik og sprængninger, samt meget voldsomme kamphandlinger fra vores side af.


3 pilot hold blev droppet med Lyngs helikopter i den nordlige ende af byen også havde de en rute mod syd gennem byen og ud sydøst for Børsmose for at blive samlet op af 101’eren. 

Da de alle var igennem byen gav vi dem en times forspring for så, at optage forfølgelsen til fods og i GD’er og med hjælp fra vor termiske udstyr gik der ikke længe før den første F16 pilot måtte se sig fanget.

Eller gik resten af tiden på at forsætte med at stresse dem med lys og støj. Vi fik også mange falske mål da der var brunst tid for de lokale kronhjorte og de var også meget aktive i området.

Kl 0230 blev det sidste Homer (navn for piloter) hold fløjet væk af en komplet mørkelagt 101’er og vi returnerede til lejeren til lidt natmad og noget meget tiltrængt søvn. Næste morgen vendte vi hjem til HVE 240. 

At deltage på disse SERE ture kan være meget krævende men udbytterigt, resultatet afhænger at gruppen selv, og denne gang skuffede ikke. Soldaterne fra HVE 240 er folk som alle er dedikeret og villig til at lærer af hinanden, hvilket gav en super god stemning og vi fik leverede et seriøst godt stykke arbejde til SERE ledelsen.

Videoen nedenfor viser markering fra SANDY​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring