Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Cold Respons 2016

Hver andet år i Norge afholdes verdens største Nato øvelse Cold Response med over 1 tusind deltagere fra 14 forskellige lande. I år valgte Danmark at vores bidrag skulle bestå af 2 delinger hjemmeværnsoldater.

06-04-2016

af: D.N. Poulsen, GF 1-2

En MOTOV og en INF deling og det var infanteridelingen jeg havde fået fornøjelsen af at være med i som gruppefører.

Øvelsen foregik i et område der er 5 gange større end Danmark og inkluderede alt fra speciel styrker og fly til krigsskibe og generaler. Vores 2 Danske delinger blev underlagt et norsk "kompagni", i størrelse mindede det mere om et distrikt. I øvelsens første fase startede vi på Værnes kaserne og skubbede os over flere dage nordpå 200km, hvor vores offensiv stoppede og fjenden som bestod af den anden halvdel af øvelsesdeltagere skubbede os meget effektivt tilbage sydpå.


Her i øvelsens anden fase havde vi en dag sydpå for at oprette BSO og derfra lave kørende patruljer. Vores motov drenge havde pludseligt mens de var ude at køre observeret fjendtlige speciel styrker i terrænet. Vi skyndte os at rykke ud, fjenden havde dog imens stykker af ind i noget skov, som vi så prøvede at indramme. Imens kom resten af motov delingen i kamp føling kun få kilometer fra vores bso. Vi rykkede ud for at støtte dem og vi var kun 500meter fra dem da en kampdommer dømte kampen færdig.

Så krigen i Norge blev aldrig helt varm for os. De eneste fra delingen der nåede at løsne skud var første gruppe der på en opsiddet patrulje mødte nogle soldater på snescootere som bagefter vidste sig at være venner. Selvom der ikke var meget aktion var det en kæmpe oplevelse og meget hårdt at være afsted i så lang tid under så barske forhold. Vi havde også fornøjelsen af at lære nogle marines godt at kende og arbejde sammen med både norske jægere og green barrets. Og så gik vi selvfølgelig ikke glip af nordlyset.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring