Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Uundværlig uddannelse i bykamp i Brikby

Bykamp er uden tvivl en disciplin enhver soldat, der vil kunne arbejde med et våben i hånden, må beherske, da bykamp udgør sin egen helt særlige kampplads.

29-04-2022

​​
Af OS K. Gunnestrup | HDEJY S9

Gruset mellem støvlerne og vejen knaser, da enheden stormer frem mod deres indbrudssted. Nu er det et spørgsmål om hurtigt at komme frem og ind, da området udenfor ikke er sikkert. Aluminiumsstigen skramler mod muren, men er hurtigt på plads. Den første soldat er allerede på vej op. Der lyder et brag efterfulgt af en serie hurtige geværskud, og som i en bevægelse forsvinder hele holdet op ad stige og ind i bygningen.

(foto: J. Flindt)

Bykamp på øvelseslisten

Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland er i gang med at dygtiggøre sig i bykamp. Det sker i øvelsesbyen Brikby i Øksbøl Øvelsesterræn. Her er bygget en mindre landsby med særlige faciliteter til netop det formål, og i uddannelsen anvendes der super dygtige og erfarne instruktører fra Forsvaret. Formålet med uddannelsen er at gøre soldaterne i stand til også at virke i det terræn bymæssig bebyggelse udgør. 

Kamppladsen kan hurtig skifte karakter og udgøres ikke kun af skov og mark, hvor der er lange skudafstande og gode ildkorridorer. Når kampen flytter ind i og omkring huse, bliver modstanderens handlemulighed udvidet med flere dimensioner, og mødet med fjenden flytter ubetinget ned på meget kortere afstande, da truslen kan være lige om næste hjørne. Det kræver noget helt særligt, da man skal være ekstra påpasselige med ikke at bringe sig selv eller andre unødigt i fare, og det kræver en helt særlig grad af samarbejde og disciplin soldaterne imellem. 

(foto: J. Flindt)

God planlægning

Solen er allerede på vej på himlen, da enhederne står samlet til morgenappel. De har sovet i husene natten over, for hurtigt at kunne være klar til at gå i gang. Vejret tegner til at blive rigtig godt, og det tyder på, at nogen kommer til at svede, når træningen begynder. Allerede nu er det tid til at tænke på, at kampkraften også skal være høj senere på dagen. 

Planlægningen og ledelse af uddannelsen er sket ved Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj, hvorfor kompagnichef kaptajn Lars Andersen, sammen med distriktschef oberstløjtnant Christina Pojezny, byder velkommen til en weekend, hvor der er mulighed for at lære og forfine færdigheder inden for bykampens mange facetter. Til apellen overraskes Lars desuden af en kollega, der overrækker ham en hædersgave fra Hjemmeværnsfonden til Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj, som gives som en anerkendelse af kompagniets store engagement og høje aktivitetsniveau og evnen til at fastholde og tiltrække soldater til Hjemmeværnet.

​​


(foto: K. Gunnestrup)

Til uddannelse - ryk ud!

Fra nu af er det dagen igennem fra lektion til lektion, der dækker alt fra indtrængning i hus på den bedste måde, mødet med fjenden, samarbejde i hold, rensning af rum og trapper, høje indbrudssteder osv. Alt sammen færdigheder og discipliner, der er forudsætningsskabende for at soldater, hold og enheder kan levere på den opgave, der kommer senere. Den lyder på, at gennemføre et samlet større angreb på en del af Brikby. I løbet af dagen får solen rigtigt fat, og det kræver, at der drikkes masser af væske undervejs, da uniform og udrustning udgør en ikke uvæsentlig isolering. 

Det mærker soldaterne i høj grad, da de pludselig sendes ud på en handlebane, der udfordrer dem som både enkeltmand og hold. Instruktørerne presser - med et smil på læben, de allerede varme soldater over forhindringer og hustage, under broer og gennem vandløb, frem til en stormlinje, hvorfra de skal iværksætte et angreb på en bygning. Det sker med en puls godt over de 100 og for at se, om soldaterne kan anvende de ting, de har lært i løbet af dagen. Da solen igen går ned, kan soldaterne puste ud og slappe af natten over, indtil uddannelsen og øvelsen starter igen ved solopgang.



(foto: J. Flindt)

​Hjem til mere træning

"I denne weekend har vi haft mulighed for både at få uddannet nye soldater og få videreuddannet soldater, som er rutineret i de grundlæggende eksercitser, således at alle deltagende soldater i aktiviteten gerne skulle have fået tilegnet sig nye færdigheder inden for kamp i bebyggelse", fortæller distriktschef oberstløjtnant Christina Pojezny.

Hun understreger, at sådan en weekend i Brikbys fantastiske rammer og med dygtige og motiverende instruktører, giver en god oplevelse med både faglig udvikling og samarbejde på tværs. "Det er afgørende, at vi til stadighed opretholder og udbygger vores militære færdigheder - også inden for forsvar af et bebygget område eller en bygning. Det betyder uddannelse og rutinering", slutter hun.​

​Nu er det op til alle de der deltog, at fastholde det lærte og lære det videre til alle de, der ikke kunne være med. Det gælder altså om altid at have en rulle markeringstrimmel parat til når der fx. bliver ventetid på skydebanen. Så kan der "bygges" et rum eller hus på jorden, der kan udnyttes til træne principperne. God træning...​

(foto: K. Gunnestrup)



 ​














Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring