Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse GUARDEX afslutter grunduddannelse

ALARM...!!! Råbet kommer fra adgangskontrolposten. Soldaterne trækker sig baglæns til hegnet med hævede våben, mens den radiostyrede bil kommer nærmere.

13-03-2022

​Af KP M. K. Rasmussen HDEJY S9 | Foto: OS K. Gunnestrup HDEJY S9

Øvelse GUARDEX markerer afslutningen på den 250 timer lange militære grunduddannelse i Hjemmeværnet. Grunduddannelsen er et tilbud, til de der ikke før har været soldat, hvor man lærer de grundlæggende dele af soldatens håndværk. 

Der er krav til soldaterne om, at de består og gennemfører kontrollen for at de kan fastholde deres medlemskab, og få "låst op" for de mere end 300 kurser og uddannelser som vi i Hjemmeværnet tilbyder til ​vores medlemmer.


Formålet med GUARDEX øvelsen og kontrollen foregår med en bevogtningsopgave af et vitalt objekt. Øvelsen er planlagt og gennemført af Hjemmeværnskompagni AROS. Dagens opgave er kombineret med anden aktivitet på området, så der er et langt mere virkelighedstro opgavesæt. Kontrol af ID-kort og afsøgning / visitering af personer. Kontrol af biler og koordinering af ind- og udkørsel samtidig med den civile trafik skal forløbe problemfri og uden gene, det stiller store krav til overblikket og udførelsen. 10 mand er på opgaven, hvor størstedelen i dag er på afsluttende kontrol.​Lige nu står soldaterne til deres afsluttende kontrol, og er sat i en situation, de for få sekunder ikke havde forventet. En radiostyret bil er lige styret ind imod bevogtningens adgangskontrolpost, bærende noget der ligner en bombe.... Et ganske muligt scenarie og uden tvivl en uventet udfordring. Soldaterne handler hurtigt og korrekt, der bliver alarmeret, våbnene føres op i nærkampstilling og alle trækker bagud på behørig afstand. Kommandocentralen adviseres og roligt udtænkes de næste skridt - alle får trænet og genopfrisket deres respektive funktioner og opgaver. 
 Alle kom igennem og er nu klar til at indgå som aktive hjemmeværnssoldater.


Der meldes om en rigtig god forståelse og modtagelse fra den civile befolkning. Smil og vink og enkelte nysgerrige personer indgår på lige fod med opgavens udførelse. En god stemning og samtidig et stærkt signal og påmindelse om, at hjemmeværnet er i nærheden og træner sine opgaver til gavn for samfundet.


Læs mere om hjemmeværnets grunduddannelse på www.vistillerop.dk
​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring